15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal https://lhespaidebat.com 300 0 1
712 Vistes

Jordi Galcerán: “El meu únic objectiu quan escric teatre és fer una bona obra”

Divendres 15 al vespre, va tenir lloc a la Bodegueta de la Masia-Museu Serra el segon Espai de Lletres d’aquest 2015. El protagonista dels ja habituals sopars literaris que organitza Tres Quarts per Cinc Quarts amb Biblioteques de L’Hospitalet va ser el guionista i dramaturg Jordi Galceran, autor d’èxits teatrals com Burundanga, el Metode Grönholm, El Crèdit, i de reconegudes series televisives com Nissaga de poder o El cor de la ciutat. Tal i com va destacar Carles Ferrer abans d’iniciar la xerrada amb el convidat, Jordi Galceran és el primer dramaturg que es condia a l’Espai de Lletres, sempre dominat per escriptors i escriptores.

La conversa entre Galcerán i Ferrer va girar entorn al món del teatre, la seva carrera professional i algunes de les seves obres de més éxit. Preguntat sobre per a què serveix el teatre, el convidat va argumentar que en la seva opinió el teatre, com qualsevol altre activitat artística, servia per fer-nos més feliços. Galceran defensà que l’ésser humà sempre ha recorregut a la ficció per donar sentir a la seva vida i així poder entendre-la. L’autor posà com a exemple la religió, un recull d’històries, és a dir, un relat destinat a explicar i donar-li sentit a la nostra existència.

El col·loqui es va anar desplaçant cap a la carrera professional d’un Galcerán, que va explicar que els seus inicis en aquest món van venir de la mà del teatre amateur. L’autor va començar escrivint teatre i actuant en grups de teatres d’aficionats del barri del Poblenou, d’on es originari. Mica en mica i per afició, com a hobby, es va anar ficant, però reconeix que mai va pensar que es guanyaria la vida escrivint teatre. Com a mínim, fins al 1995, un any que li va canviar la vida. Tal i com recorda l’autor d’El Crèdit, aquell any va presentar un parell de guions de teatre a dos prestigiosos premis teatral i els va guanyar, la qual cosa li va permetre dedicar-se professionalment. És a partir d’aquest moment, amb l’obtenció d’aquests dos premis, on el teatre va passar d’afició a ofici pel Jordi Galceran. Uns orígens humils i amateurs, però, no han evitat que Galceran estreni en els millors teatres del país i d’Europa.

La clau de l’èxit per al convidat és la combinació de tres ingredients: talent, treball i tenir sort. Per a l’autor, la fortuna ha jugat un paper molt important durant la seva carrera, ja que en 3 mesos va passar d’assajar al Poblenou a estrenar al Poliorama. Aquest cop de sort, segons el guionista d’El Cor de la Ciutat, el va fer omplir el forat existent en l’escena teatral catalana amb dos comèdies, aclamades per crítica i públic, que el van situar al capdamunt del teatre català. Tot i això, pressionat i bloquejat per aquest èxit aclaparador, Galceran va trigar més de 6 anys a tornar estrenar una obra. No va ser fins que va decidir retornar als seus orígens, a escriure el que sempre havia escrit, que va poder tornar a estrenar.

A les acaballes de la vetllada i qüestionat sobre els aspectes formals de l’ofici d’un dramaturg i guionista, el guionista d’El Metode Grönholm considera que la relació entre l’autor de teatre i l’espectador és indirecta, ja que trobem molts altres elements pel mig (actors, productors, escenaris, etc.). Sobre les seves obres, Galceran afirma que utilitza la realitat per fer teatre, però que no explica la realitat a través del teatre. Considera que la seva feina es explicar una bona història, que diverteixi o entretingui els espectadors, no fer judicis morals o radiografia de problemàtiques actuals. Per tant, Galceran defensa que el seu objectiu a l’hora de fer teatre és única i exclusivament fer una bona obra. Per a ell, tal i com va afirmar al inici del sopar-literari, una bona obra és aquella que es basa en una bona història, i això és el que un bon autor teatral ha de fer.

Fotos sopar:

IMG-20150617-WA0006 IMG-20150617-WA0008 IMG-20150617-WA0005 IMG-20150617-WA0003 (1)

0 Comentari

Deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada