Inici » Debats i cicles

Xavier Vidal-Folch: “Amb la independència ens arrisquem a fer el ridícul”

26 novembre 2012 Sense Comentaris

Ens trobem a les portes de les que per molts, seran els eleccions al Parlament més importants de la història recent de Catalunya, amb un horitzó de futur incert com mai, i tot això en el context d’una de les crisis econòmiques més importants de la història moderna. Ben bé, una situació que per Catalunya es podria definir com una tempesta perfecta.

Així va començar la seva intervenció Joan Torres, presentador de l’últim acte de L’H Espai de Debat anomenat ‘Catalunya: present i futur. Reflexions al voltant de les eleccions autonòmiques 2012’ que va comptar amb la participació del periodista d’El País, Xavier Vidal-Folch. L’esdeveniment va congregar més d’una setantena d’assistents al Centre d’Art l’Harmonia de L’Hospitalet, que van escoltar al convidat sentenciar frases com ara “la independència no m’interessa i amb ella ens arrisquem a fer el ridícul”.

Com no podia ser d’una altra manera, aquesta qüestió, la independència, va centrar gran part de la intervenció de Vidal-Folch, no sense abans criticar la manera com s’han convocat aquestes eleccions. “Les eleccions les tenim el 25, i no sabem perquè tan ràpidament. El cert és que la legislatura està ja acabada, i si l’acaben tan precipitadament, és perquè ha sigut un fracàs. Qui les ha convoca la vol per tenir majoria absoluta i no tenir les mans lligades per fer i desfer.” Parlant ja del sentiment independentista, el columnista d’El País va parlar sense embuts assegurant que el debat identitari està plantejat actualment “no amb arguments sentimentals o culturals, sinó per raons econòmiques.”

Però com es veu des de fora la situació de Catalunya i aquesta convocatòria d’eleccions? Per Vidal-Folch la independència “no existeix si es mira des de Brussel·les” i va deixar clar que “Catalunya continuaria tenint un deute públic molt gran amb qualificació de bo escombraria, per tant els mercats no es refiarien de prestar diners a Catalunya”. Un escenari que dista molt del que plantegen, segons el periodista, molts sectors des del país, que transmeten al parlar d’independència  “que serà com el conte de Heidi i Marco, com si no anéssim a tenir dificultats i en el què Espanya ens aplaudirà.”

El passat 20 de setembre el ja ex President de la Generalitat, Artur Mas, i el President del Govern Espanyol, Mariano Rajoy, van acabar sense acord la reunió pel pacte fiscal, el gran objectiu de la legislatura del govern de CiU. Aquest fracàs va precipitar la convocatòria d’eleccions i ens va portar fins on son avui. I un terme que va associat permanentment a pacte fiscal, és del d’espoli. Xavier Vidal-Folch va parlar abastament d’aquest tema amb la premissa de què Catalunya “no pateix un espoli, però sí un desajustament fiscal que s’ha d’arreglar.” Concretament i segons les dades del periodista, el nostre país té un dèficit fiscal d’un 6,7%, una dada que per Vidal-Folch “és excessiva” però lluny del 8.4% que proclama la Generalitat.

Per què aquesta disparitat de dades? Segons el periodista, es deu a una metodologia diferent en la realització de les balances fiscals. “Les realitzades al 2005 es van fer seguint sis criteris, i la Generalitat per fer les seves només va agafar-ne tres. D’aquestes balances va sortir la dada de 16.400 milions d’euros de diferència entre el què aporta i rep Catalunya. Però si es fan balances sobre 5 anys i no un, i seguint tots els criteris i es fa una mitjana, la contribució no és de 16.400 milions sinó de 13.080 milions, el 6,7% del PIB.”

El periodista va reconèixer que la dada era encara exagerada, però va explicar que no ho és tant si es compara l’aportació catalana “amb el què aporten les regions pròsperes d’altres Estats compostos com Canadà, Àustria o Holanda, que solen tenir un dèficit fiscal entorn del 4%”. Per tant, Catalunya hauria d’arreglar una desviació en el dèficit de dos punts i mig i no pas quatre.

Per acabar, Vidal-Folch va intentar desmuntar un altre dels arguments que s’esgrimeixen des de sectors a favor de la independència. “Es diu que les empreses catalanes ja no depenen d’Espanya perquè l’any passat el total de les exportacions a la resta de l’Estat va ser del 47%, i a la resta del món un 53%” explicava el periodista, que assegurava que “si un director comercial d’una empresa menystingués així el 47% del seu mercat l’acomiadarien”. El periodista també va posar en dubte aquestes xifres assegurant que “observant no només la mida, sinó també el tipus d’exportacions, la balança comercial amb la resta del món va tenir un saldo negatiu de 15.300 milions, i va ser la balança comercial amb la resta d’Espanya, aquella que es vol menystenir, la que va salvar la balança fiscal catalana ja que va aportar 22.600.”

Ball de dades des d’un cantó i des d’un altre que afegeixen més mala maror a la tempesta perfecta que anunciava Joan Torres només començar l’acte. El que per Vidal-Folch sembla clar és que, tal i com va sentenciar als moments finals de la seva intervenció. “Espanya perdria moltíssim sense Catalunya… I per Catalunya també seria un mal negoci en termes econòmics i financers. Una operació ‘lose-lose’ on tots dos perdrien.”

Per no arribar a aquesta situació, el periodista va assegurar que no s’imagina ni un escenari en que no canviés res de res, ni tampoc un altre en què tot es solucionés pactant amistosament entre Madrid i Barcelona. Per ell, l’única sortida és “que l’Estat Espanyol dialogui amb Catalunya davant una situació com aquesta, i que no posi la Constitució com a impediment.”

 

També podeu veure la crònica que l’informatiu de la TV de L’Hospitalet va dedicar a l’acte en aquest vídeo:

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.