Inici » Debats i cicles

Una radiografía de l’esquerra per Ramoneda i Estefanía

22 maig 2012 Sense Comentaris

La crisi econòmica que dura ja gairebé cinc anys s’ha cobrat nombroses víctimes. Les retallades han colpejat amb força els pressupostos de sanitat i educació, pilars d’un estat del benestar cada cop més en perill. El drama de l’atur s’ha endut per endavant milions de llocs de treball, deixant una taxa d’ocupació absolutament insostenible. Desnonaments o serveis socials bàsics són també víctimes del context econòmic..

Però sembla que la crisi també ha deixat una víctima ideològica: l’esquerra. Els partits progressistes han perdut influència i poder enfront les opcions liberals i conservadores, i al voltant del discurs de l’esquerra comencen a haver dubtes sobre si està ja esgotat i cal buscar noves alternatives.

Precisament per aquest motiu, des de L’H ESPAI DE DEBAT es va organitzar el passat 17 de maig, el primer acte del cicle ‘Les alternatives de l’esquerra avui… un debat necessari’ a l’Auditori Barradas amb la presència de més d’un centenar de persones, on el periodista Joaquín Estefanía i l’escriptor, periodista i filòsof Josep Ramoneda van reflexionar sobre la situació actual de l’esquerra i quines alternatives de futur s’hi plantegen, un cop es superi aquesta crisi.

Una crisi en la què per Ramoneda “l’esquerra no ha sabut què dir ni fer” i per aquest motiu “ha tingut moltes dificultats per construir i articular una postura creïble”. Pel filòsof, el capitalisme ha passat de ser “socialdemòcrata a ser liberal, i actualment sembla que ens estem dirigint cap a un capitalisme postdemocràtic”. Per Joaquín Estefanía, al context actual s’han aplegat dues crisi “l’econòmica i la de l’esquerra”. Pel periodista, la crisi actual “serà tan llarga, tan traumàtica i tan costosa pels drets conquerits, que la construcció ideològica de l’esquerra dependrà molt de la manera com es surti d’aquesta crisi.”

Una esquerra que segons Estefanía “està destenyida. És cervesa sense alcohol. I és que després de la caiguda de la URSS es van desprestigiar, segurament de forma injusta, les idees comunistes, i sembla que 20 anys després, aquest descrèdit ha arribat també a la socialdemocràcia.” Per Ramoneda, el sistema neoliberal que va imperar des dels 80, i amb tota la força amb aquesta caiguda de la URSS “ha fracassat, ja que no ha aconseguit cap dels seus objectius”, fet en el què coincideix Estefanía, aplicant un matís, ja que segons ell “actualment no es pot parlar de neoliberalisme, sinó de neoliberalisme d’Estat, ja que en la teoria sí són neoliberals, però utilitzen els recursos i el poder dels estats per resoldre els seus problemes.”

I enmig d’aquest panorama, una esquerra inoperant, desdibuixada, potser per “la desaparició de les classes mitjanes” segons va apuntar Ramoneda, i per Estefanía a causa d’haver estat “despistada sobre el problema de la desigualtat, ja que ha permès explosions de desigualtat potentíssimes, ja no entre nord i sud, sinó també dins els països del nord. Això ha causat la desaparició de molta classe mitjana, que era la base electoral dels partits socialdemòcrates, i per això l’esquerra es troba actualment en crisi”. Un fenomen que pel periodista, ha fet que el debat sobre la redistribució de la riquesa “hagi passat de fer-se no entre rics i els pobres, sinó entre els pobres i els molt pobres.”

Tot i l’anàlisi tan poc esperançadora per l’esquerra, per Estefanía existeixen formules i models on l’esquerra ha de posar el focus d’atenció del seu discurs. Un d’ells és el canvi climàtic, ja que per Estefanía “la propera crisi, sigui quan sigui, serà la de l’escassesa de matèries primes. I aquest és un tema on la dreta mira cap a una altra banda i per tant l’esquerra ho hauria d’aprofitar.” Una altra alternativa per l’esquerra europea i en concret la de casa nostra és pel periodista, el model de l’Amèrica Llatina. “Quan des d’Amèrica miren el que estem fent a Europa avui, ens diuen que aquell model va fracassar allà ara fa vint anys. Els seus bancs ara són molt conservadors i no inverteixen en risc, i d’aquesta forma es crea ocupació. Hauríem de prendre exemple.”

Sigui de la manera que sigui, la importància d’una esquerra forta, capaç d’articular un discurs creïble i amb prestigi que confronti les idees conservadores i liberals és, avui més que mai, necessària per mantenir la qualitat de la democràcia, i evitar a més l’auge de partits antidemocràtics, tal i com hem comprovat a Grècia o a França. L’esquerra ha de ser una alternativa potent enfront aquests postulats. Unes alternatives que van dibuixar amb un gran caràcter instructiu Josep Ramoneda i Joaquín Estefanía a l’acte organitzar per L’H ESPAI DE DEBAT i que es va tancar amb un animat torn de preguntes per part dels assistents.

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.