Inici » Debats i cicles, Recomanem

Joan Marcet: “El cicle electoral iniciat a les europees ha canviat el mapa polític català i espanyol”.

10 febrer 2016 Sense Comentaris

El passat dilluns 25 de gener a l’Espai L’Harmonia davant d’una cinquantena d’assistents, L’H Espai de Debat va organitzar una conferència amb la presència del catedràtic de dret constitucional i director de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials, Joan Marcet, i on sota el títol de Temps d’incertesa: la situació política a Catalunya i Espanya es van analitzar els últims esdeveniments polítics i electorals. L’acte, presentat i moderat per José Mª García-Pastor, politòleg i periodista, va allargar-se durant més d’una hora.

Durant la presentació inicial el periodista va destacar el currículum acadèmic i professional del ponent i la seva trajectòria política i institucional, a més d’abordar algunes de les qüestions sobre les que tractaria la conferència de Joan Marcet: la pluralitat i la incertesa provocada pels resultats electorals del 20-D, l’estabilitat política i institucional del pacte entre la Junts pel Sí i la CUP, i els canvis produïts en el mapa polític espanyol.

El Dr. Marcet va iniciar la seva exposició assegurant que l’any 2015 havia estat un any molt mogut política i electoralment parlant amb 4 conteses electorals, la darrera la del 20-D, que han tancat el cicle electoral iniciat amb les europees. Totes aquestes eleccions han estat singulars i especials, tant pel context polític, social i econòmic (corrupció, mobilització política, problemes socials) com pels seus resultats. Repassant alguns d’aquests comicis, Marcet fa esment en especial a 2, les eleccions catalanes del 27-S i les generals del desembre. Les primeres destaquen pel seu caràcter plebiscitari, que tot i no tenir cap validesa jurídica com a concepte si que tenia una molt forta lectura política. Els resultats, pronosticats per les enquestes, van deixar la situació d’un victòria per la mínima de les forces no independentistes, però de majoria parlamentaria de les forces independentistes, tot i que una majoria molt heterogènia que va gairebé esgotar el procés de negociació de la investidura, tal i com hem pogut viure durant tot el Nadal. El resultat del 27-S i el propi pacte de Govern entre Junts pel Sí i la CUP, i les diferencies ideològiques i formals d’aquestes dues formacions polítiques, auguren inestabilitat i un fre a la via unilateral, com es pot començar a apreciar en les diferents declaracions fetes pel President Puigdemont.

De les declaracions del 20-D, Joan Marcet destaca que són molt novedoses per l’aparició de dos nous partits amb molta força i per uns resultats que deixen molt oberta la investidura, ja que ningú gaudeix d’una majoria suficient per garantir-se-la. La fragmentació política ha estat un resultat inèdit en la història política d’Espanya i duu als partits, obligatòriament, a dialogar, negociar, acordar i decidir, per tal de assegurar la governabilitat. Pel ponent, aquests resultats són una bona mostra dels canvis socials, polítics i culturals que vivim des de l’aparició del 15-M, de la crisis econòmica, social i política, i de les conseqüències de les polítiques econòmiques aplicades fins a la data.

Tot plegat ens deixa una panorama amb molts interrogants, dubtes i preguntes per respondre, com es va veure en el torn de preguntes del públic. Vulguem o no vivim moments d’incertesa i fins que els esdeveniments no s’accelerin no podrem albirar el resultat d’aquests canvis.

Fotos: 

20160125_191306_resized 20160125_191316_resized 20160125_191320_resized 20160125_191341_resized 20160125_191857_resized 20160125_191918_resized 20160125_191933_resized 20160125_194413_resized 20160125_194423_resized 20160125_194426_resized

 

 

 

 

Video LH Digital:

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.