Inici » Debats i cicles

Joan Majó: “Europa necessita reactivar l’economia, Espanya reinventar-la”

8 febrer 2012 Sense Comentaris

Joan Majó és enginyer industrial de professió, tanmateix el passat dimarts 7 de febrer es va posar una bata i com si d’un metge es tractés va fer una anàlisi de la salut de l’economia espanyola, europea i mundial.

En una conferència a l’Auditori Barradas organitzada per L’H Espai de Debat amb el títol ‘Retallades dràstiques i pujada d’impostos, és aquesta la política encertada?’ que inaugurava la nova temporada d’actes i davant de prop d’un centenar de persones, l’Ex Ministre d’Industria i Energia durant el Govern de Felipe González entre 1985 i 1986 va realitzar una anàlisi acurada  de la crisi econòmica que va esclatar el 2008.

Per Majó, el diagnòstic inicial de la crisi aquell any va ser “equivocat”, i tot i que es va aplicar “un bon tractament” estava destinat “a curar un diagnòstic dolent”. Més endavant i veient que les mesures aplicades quan va esclatar la crisi no eren efectives “es va millorar el diagnòstic, però el tractament que s’està donant actualment no és l’adequat. No estem fent, ni tots nosaltres ni els governs, el que hauríem de fer”.

 A casa nostra, el problema per a Majó va ser que “tot i que Espanya no tenia problemes financers” perquè els bancs no van comprar actius tòxics, “ells mateixos els van fabricar a base d’hipoteques i crèdits” creant així una bombolla que ens va proporcionar “un creixement fictici”. El diagnòstic per a l’economia espanyola era clar: no va haver crisi financera, sinó “una crisi de liquidesa dels bancs espanyols” al no poder mantenir viu el flux de crèdit pel col·lapse del sistema financer americà i britànic.

Majó va admetre que ajudar al sistema financer amb diners públics “va ser molt impopular” però a la vegada va insistir en què “al 2008 era totalment necessari; no es podia deixar caure el sistema financer”. I és que per a l’ex Ministre, ni Espanya ni Europa “poden sortir de la crisi fins que el sistema bancari torni a funcionar”.

Una Europa que, en paraules de Majó, “ha fallat, i ens ha fallat en aquesta crisi”, en especial a l’hora d’afrontar el problema del deute grec. “Un problema petit, que representava només el 2% del PIB europeu, però que va convertir-se en un problema enorme d’encariment del finançament del deute públic en països com Portugal o Espanya”. Una conseqüència segons Majó de la indecisió de la Unió Europea a l’hora d’eixugar  els problemes de deute de Grècia, enlloc d’haver-ho fet immediatament.

Aquesta crisi de finançament, sumada a la crisi interna espanyola de manca de liquidesa, ha obligat als mercats a exigir mesures de reducció del dèficit públic a l’Estat espanyol, tot i ser un dels més baixos del món, com a garantia de pagament. Però pels governants només hi ha hagut una manera de reduir aquest dèficit: la retallada de la despesa.

Tot i que Majó va mostrar-se “a favor d’algunes retallades molt concretes per millorar l’eficiència dels serveis públics”, del copagament en sanitat “sempre que es faci amb una molt estudiada equitat i de forma progressiva” va criticar que no s’haguessin buscat fórmules per augmentar els ingressos de forma efectiva. “Mentre la nostra despesa en serveis socials es troba a la mitjana europea, la pressió fiscal continua 10 punts per sota d’aquesta mitjana. D’aquesta manera els números no surten”.

Majó va exigir que ara s’han de buscar fórmules per augmentar els ingressos com“apujar impostos, però amb molta progressivitat, especialment els que afecten al consum”. També va assenyalar com a claus la lluita contra el frau fiscal, l’augment de l’IRPF al tram de les rendes del capital i la recuperació dels impostos de patrimoni i successions. “Així es milloraria l’equitat social i s’ajudaria a treure l’economia de la crisi”.

Una crisi que ja dura més de tres anys i que no sembla tenir un final proper i que per l’ex Ministre s’ha de solucionar de manera conjunta entre els països de la Unió Europea, procurant que cap país es quedi pel camí. I és que tal com i va sentenciar Joan Majó, “d’aquesta crisi o en sortim tots, o no en surt ningú”.

 

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.