Inici » Cursos universitaris, Recomanem

Immigració: mites, èxits i fracasos. Nou curs d’extensió universitària a l’Hospitalet

20 març 2018 Sense Comentaris

Lloc: Aula de Drets Humans de l’Hospitalet (C/ Josep Mª de Sagarra, 29; cantonada amb C/ Santa Rosa, 08901 L’Hospitalet de Llobregat)

Horari: dimarts i djous, de 18 a 21h, del 5 al 19 d’abril

Preu: 30€ (15€ per a persones aturades i/o socis de les entitats organitzadores)

Per a més informació, consulteu el díptic del curs

Parlar d’immigració suposa fer-ho sobre un fenomen ja plenament arrelat a les nostres societats, on molts joves i adults formen ja part de l’anomenada segona generació. Paral·lelament, durant dècades, als diversos països Europeus s’han desenvolupat polítiques migratòries i models d’integració encaminats a atendre les realitats de les persones nouvingudes i els seus descendents.

El desarrelament de bona part de la població filla i neta d’immigrants, però, sembla qüestionar l’enfocament que s’ha tingut fins ara. Existeix realment aquest desarrelament? Si és així, quines en serien les causes? Pot ser que, malgrat el llarg període de convivència, encara es parli d’«ells» i de «nosaltres»? Els atemptats de Barcelona i Cambrils, perpetrats per un grup de nois immigrants de segona generació, en principi adaptats al dia a dia de qualsevol jove de Ripoll, ens duu a preguntar-nos què s’ha fet o què s’està fent malament.

Potser ha arribat el moment de replantejar-nos si l’ascensor social funciona realment per aquests col·lectius. Possiblement, calgui incidir més que mai en la importància de l’educació com a eina fonamental de reducció de desigualtats, fent que l’escola, com denuncià el Síndic de Greuges, deixi de segregar els alumnes segons el seu nivell adquisitiu i el seu origen social. D’alta banda, immigració i economia són dos conceptes estretament lligats: quin paper compleixen les persones nouvingudes en l’ordre econòmic global i local?

Són qüestions a tenir en compte i que intentarem analitzar al llarg d’aquest nou curs de l’Aula de Drets Humans de l’Hospitalet, tot plantejant preguntes com ara: és suficient l’educació per a cohesionar una societat cada vegada més diversa? quin paper té la immigració en la reproducció del sistema econòmic actual? Com desfer o evitar que es perpetuïn els clixés? de qui en són culpa?

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.