Inici » Debats i cicles

Ignacio Escolar: “Els polítics estan conduint un cotxe sense volant ni frens”

6 març 2013 Sense Comentaris

Després d’alguns anys en què els governs de tot signe polític han hagut de posar en marxa retallades als serveis públics, el descontentament de la ciutadania s’ha concentrat bàsicament en dos sectors absolutament bàsics de l’Estat del Benestar: la sanitat i l’educació. Tot i això, les restriccions pressupostàries han anat més enllà, tocant de ple un element fonamental per al correcte funcionament d’un Estat de dret: la justícia.

El controvertit lideratge de Ruiz Gallardón al front del Ministeri de Justícia i les seves mesures, tant aplicades com anunciades, han creat una clima d’alarma entre el sector jurídic, traslladant el debat a l’esfera pública. I ho ha fet en mig d’una voràgine que sembla imparable de casos de corrupció política, amb el cas Bárcenas com a referent indiscutible de la presumpta sordidesa d’alguns assumptes polítics.

És per totes aquestes raons que des de L’H ESPAI DE DEBAT i dins el cicle ‘Retallades socials, privatitzacions i corrupció política’ es va dur a terme, com a últim acte d’aquest cicle, una sessió dedicada a parlar de justícia i corrupció amb el títol ‘Temps difícils per la justícia… temps fàcils per la corrupció‘ i que va comptar amb la presència de Santiago Vidal, jutge i membre de Jueces por la democracia, y Ignacio Escolar, periodista, director de eldiario.es.

Amb l’Espai d’Art l’Harmonia ple a vessar, la periodista Milagros Pérez Oliva que ha estat l’encarregada de moderar i coordinar els tres actes del cicle, va començar donant la paraula a Santiago Vidal per parlar de la situació actual de la justícia. El jutge va assegurar que la justícia espanyola és en part hereva directa del franquisme ja que “no es va expulsar cap jurista a la transició i la justícia mai ha estat reformada. De fet alguns dels jutges de l’època franquista ara són a la cúpula judicial del país”. Tot i aquest apunt, Vidal va matisar que la “enorme majoria del col·lectiu judicial és sens dubte demòcrata.”

IMG-20130304-WA0009(1)

Un dels temes en matèria judicial més candents és la llei hipotecaria espanyola, posada molt en entredit a causa del indecent nombre de desnonaments, amb una mitjana de 500 al dia a tot Espanya. Sobre aquest tema, Vidal va pronosticar que el proper dia 14 de març, “el tribunal Europeu de Justícia publicarà la sentència que dirà que la llei hipotecaria espanyola és incompatible amb la justícia europea, i això farà que per exemple la ILP de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca no es pugui descafeïnar ja que el Govern haurà de seguir una sèrie de pautes marcades per la sentència europea.”

Per la ciutadania, un dels grans problemes de la justícia és la seva lentitud. En aquest sentit, Santiago Vidal va afirmar que per ell, “quan la justícia és lenta i arriba tard, no és justícia. Encara que la sentència sigui legal, ja no serà justa perquè es resol quan ja no serveix de res.” Per millorar aquest problema, el jutge va apostar per dues mesures: la primera, “una llei de terminis processals. Que un cas es comenci a investigar i es sentenciï en un any com a molt” i la segona, “que els tribunals puguin rebutjar determinats processos, en concret aquells assumptes que siguin similars a altres que ja han estat resolts moltes altres vegades de la mateixa manera.”

Però la lentitud no és l’únic problema de la justícia espanyola; també ho és la quantitat de processos. “Espanya va tancar el 2012 amb 11 milions i mig de plets -va explicar Vidal Això vol dir que un de cada quatre espanyols va tenir un plet. Això és inasumible. Espanya és el país amb la ràtio d’assumptes als jutjats més alta per nombre d’habitants, només superat per Estats Units. En general, s’abusa de la justícia.”

DSC_1538

Un altre tema controvertit a la justícia és el dels indults. Per Vidal “el Govern està abusant moltíssim dels indults. Això no vol dir que s’hagin de suprimir, però s’han de fer bé, han d’existir. Però en comptes de que els concedeixi el Govern per què no els pot concedir el mateix tribunal que porta el cas?”

A l’acte també s’havia de parlar de corrupció política. Ignacio Escolar va començar assegurant que els polítics “ja pateixen en primera persona a la seva vida diària el cansament de la gent” i va afirmar que segons ell, “l’àmbit de sobirania està superat perquè les decisions importants es decideixen fora del Congrés. Ara mateix, els polítics estan conduint un cotxe sense volant ni frens.”

Sobre les versions contradictòries entre els propis dirigents del PP arran del cas Bárcenas, Escolar va reconèixer que els populars “saben que determinada premsa afí els encobreix, els dissimula … Ells s’enroquen en una mentida, i ja fins al final amb ella. La premsa afí crea una història edulcorada a favor dels seus explicacions. El ciutadà es troba amb dos missatges contraposats. El de la premsa afí i el periodisme crític.” Pel periodista, l’estratègia del PP per sobreviure a Bárcenas és “generar tota la confusió possible perquè el cas passi sense pena ni glòria i que es mati judicialment, però ho tenen molt difícil.”

DSC_1554

Sobre el cas Jesús Sepúlveda, ex marit de la Ministra de Sanitat Ana Mato, Escolar creu que aquesta no dimitirà perquè “Rajoy l’ha protegit. La considera innocent de no saber del que passava al seu garatge, ni qui contractava els pallassos … Mato no està imputada simplement perquè pels actes pels quals era perseguible han prescrit. Això és legal, però no és legítim per estar en política. Rajoy aplica la seva estratègia de sempre: fer-se el mort i deixar que la cosa passi sola.”

Mentrestant, el descontentament social augmenta i amb l’exemple de Beppe Grillo i el massiu recolzament electoral que el seu moviment social ha aconseguit a les passades eleccions, Milagros Pérez Oliva va preguntar Escolar si aquesta indignació ciutadania podia trobar un canal polític articulat. Pel director de eldiario.es, el 15M podria representar aquest canal, però al ser “tan amorf, al no estar liderat, no té una capacitat d’acció directa com Grillo a Itàlia.” Per Escolar, un possible escenari de futur a Espanya podria ser “un parlament molt fraccionat però amb el PP encara amb majoria, ja que tot i poder caure 15 o 20 punts en intenció de vot, encara avui estaria a prop de la majoria absoluta a causa de l’actual llei electoral.”

Un animat torn de preguntes i intervencions dels assistents van posar punt i final a l’acte i al cicle de tres actes que va començar amb les retallades socials, va continuar amb la situació de la sanitat i l’educació i va finalitzar, el aquest dilluns 4 de març, amb la justícia i la corrupció política.

TAMBÉ PODEU VEURE LA VIDEONOTÍCIA DEL DIGITAL-H AL MINUT 9:10

I si ho desitjeu, també la notícia a la web del Digital-H clickant AQUÍ.

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.