Frau fiscal

Des de L’H Espai de Debat encetem un nou espai virtual per a facilitar informació sobre diferents qüestions d’actualitat que afecten al conjunt de la societat i que considerem d’interès. En aquest espai anirem proporcionant documents sobre temes concrets per tal d’apropar a la societat civil materials per tal de que pugui estar informada amb rigor i des de totes les postures possibles.

El primer tema sobre el qual vessarà la informació que anirà sent penjada en aquest nou espai és el frau fiscal a Espanya, aprofitant que el proper 26 d’abril a les 19.30h  a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet.

DOCUMENTS 

NOM: Reducir el fraude fiscal y la economía sumergida. Una medida vital e imprescindible para superar la crisis.

Autor: Sindicato de Técnicos del Ministerio de Hacienda

EnllaçFRAUDE FISCAL (1)

Resum: Anàlisi realitzat pel Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda en el què s’explica la vital importància que té la lluita contra el frau fiscal i la disminució de l’economia submergida a Espanya. Amb aquestes mesures explica el document, es tindrien eines suficients per pal·liar la crisi econòmica que vivim al país. Mitjançant l’augment dels ingressos fiscals s’impulsaria el creixement econòmic, es crearien llocs de treball i per tant l’atur baixaria. S’assoliria l’estabilitat pressupostària, es reduiria el dèficit públic, i tot això, sense necessitat d’augmentar impostos ni exigir més sacrificis a la població espanyola.

———————————————————————–

NOM: El fraude fiscal en España

Autor: José María Peláez , exPresident de la Asociación Profesional de Inspectores de Hacienda del Estado, APIFE.

Enllaç: FRAUDE FISCAL (2)

Resum: Resum acurat de la situació actual a Espanya del frau fiscal i l’economia submergida. Aporta dades com ara que el frau fiscal representa al país entre el 20 i 25% del total de PIB, el doble que la mitjana europea, o que a Espanya els diners en metàlic en circulació suposen el 10% del PIB, mentre que a altres països com Estats Units és del 6% o al conjunt de la zona euro un 5%.  El document també proposa mesures concretes per tal de redreçar la situació, com una reforma del delicte fiscal o la creació d’una policia fiscal i d’una oficina natural antifrau.

———————————————————————–

NOM: La economía sumergida representa el 17% del PIB, según Funcas

Autor: El País

Enllaç: FRAUDE FISCAL (3)

Resum: Noticia sobre l’informe de FUNCAS, Fundació de las Cajas de Ahorros, realitzat pels professors de la Universitat Rey Juan Carlos, María Arrazola, José de Hevia, Ignacio Mauleón i Raúl Sànchez, publicat a Cuadernos de Información Económica.

———————————————————————–

NOM: Recull de notícies sobre l’economia submergida

Autor: Diversos autors

Enllaç: FRAUDE FISCAL (4)

Resum: Recull de diverses notícies al voltant del tema de l’economia submergida, alguns amb informacions tan interessants com que els contribuents paguen 830 euros de més del que els correspondria per compensar l’evasió fiscal dels que operen en l’economia submergida.

———————————————————————–

Nom: Paraísos fiscales por continentes según la Autoridad Fiscal Española

Autor: Autoridad Fiscal Española

Enllaç: FRAUDE FISCAL (0) Paraísos fiscales

Resum: Llista de països considerats com a paradisos fiscals classificats per continents. Per exemple, a Europa Andorra o Luxemburg.

———————————————————————–

NOM:  ECONOMIA SUMERGIDA. (Informe FUNCAS  Junio 2011)

Autor: FUNCAS

Enllaç: FRAUDE FISCAL (5)

Resum: Recull de les informacions més importants de l’informe FUNCAS de juny de 2011 sobre l’economia submergida, presentat en forma de notícia.

———————————————————————–

NOM: España y los paraísos fiscales

Autor: Giovani Caporaso. Actualment és Delegat a Santo Domingo de l’empresa de consultoria legal i financiera O.P.M. CORPORATION amb seu a Panamà, una de les més famoses firmes internacionals de planificació fiscal.

Enllaç: FRAUDE FISCAL (6)

Resum: Document molt instructiu en el qual s’explica de manera clara què són els paradisos fiscals i què representen.

———————————————————————–

Nom: El Fraude Fiscal. ¿Quién es quién?

Autor: Carlos Cruzado, President dels Tècnics d’Hisenda (GESTHA)

Enllaç: FRAUDE FISCAL (7)

Resum: Document en el qual s’explica qui són els principals responsables del frau fiscal a Espanya. Per a que serveixi de mostra, una dada: prop del 72% (60.000 milions d’euros) del frau fiscal que es produeix al país corresponen a les grans fortunes, corporacions empresarials i grans empreses.

———————————————————————–

Nom: La historia de la evasión fiscal en España tiene nombres propios.

Autor: Verónica Rodríguez

Enllaç: FRAUDE FISCAL (8)

Resum: Document en el què s’apunta amb noms propis alguns dels defraudadors més famosos del país. Noms com Lola Flores, Belén Esteban, Sete Gibernau, Isabel Pantoja i fins i tot Iñaki Urdangarín apareixen en aquest material.

———————————————————————–

Nom: Poner fin a los paraísos fiscales

Autor: Xavier Caño (ATTAC)

Enllaç: FRAUDE FISCAL (9)

Resum: Article d’opinió d’un dels membres d’ATTAC,  Asociación por la Tasación de las Transacciones Financieras y por la Ayuda a los Ciudadanos, en el què reclama a les autoritats més lluita contra el frau fiscal enlloc de centrar-se en altres elements com la inflació.

———————————————————————–

Nom: Tasa Tobin ¡sí claro!, pero también medidas contra los paraísos fiscales

Autor: Entrevista a Antonio Fuertes, President d’ATTAC Acordem.

Enllaç: FRAUDE FISCAL (10)

Resum: Entrevista a una veu autoritzada en contra dels paradisos fiscals i a favor de l’aplicació d’una tasa a les transaccions financeres (que mouen una ingent cantitat de diners cada dia), l’anomenada Tasa Tobin.

———————————————————————–

Nom: Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidaria

Autor: Diverses entitats

Enllaç: FRAU FISCAL (11) Plataforma per una Fiscalitat Justa

Resum: Manifest signat per diverses entitats i associacions (com ara GESTHA, ATTAC, CC.OO., UGT, Joventuts Socialistes de Catalunya, Joves d’Esquerra Verda o Justícia i Pau) en el què demanen a les autoritats un nou model de fiscalitat, que lluiti de forma més efectiva contra el frau fiscal tenint sempre en compte el medi ambient i la solidaritat.