Inici » Debats i cicles

Èxit en el primer debat a Bellvitge, sobre l’estat de la justícia

28 maig 2010 Sense Comentaris

Cent persones van acudir de públic al primer acte que L’H ESPAI DE DEBAT ha organitzat, fins la data, al Centre Cultural Bellvitge. La iniciativa, que respon a la voluntat d’extendre i aproximar les nostres activitats mensuals a la majoria de ciutadans i ciutadanes possible, ha estat, de moment, tot un èxit de convocatòria.

L’acte d’ahir, però, s’intuia d’aquells decisius, d’aquells en què la lucidesa i l’energia dels seus ponents es transmet al públic assistent. “La Justícia Sota Sospita?” va fer seure en una mateixa taula a tres veus de referència, i molt crítiques, respecte l’estat de la justícia a Espanya: José María Mena, ex Fiscal en Cap de Catalunya, Antonio Martín, advocat i vicepresident de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates i Antonio Franco, periodista i un dels fundadors d’ El Periódico de Catalunya. Tots tres moderats pel periodista local Fulgencio López. D’alguna manera, l’acte va connectar amb una profunda preocupació social per la perillosa deriva antidemocràtica que aquests esdeveniments estan reflectint sobre el nostre país.

Durant el debat els tres ponents van coincidir en la claredat amb què des de diversos sectors dretans alhora s’està intentant el derribament del jutge Baltasar Garzón: “Per una querella de dues entitats Falangistes s’ha arribat a fer seure a la banqueta a Garzón. És esperpènctic”, va declarar Antonio Martín. Es tracta, van explicar, de reductes feixistes espanyols que encara existeixen des de la Transició: “Quan va arribar la democràcia, als jutges franquistes els van jubilar, però en van posar de més joves, també franquistes. Ara mateix, al Tribunal Suprem només hi ha dos jutges no reaccionaris d’un total de trenta”, va explicar José María Mena, ex fiscal en cap de Catalunya. I va afegir: “Malgrat la majoria de ciutadans i del món consideri les matances franquistes com un crim contra la humanitat, hi ha encara més reductes dels que creiem que no comparteixen aquesta visió. Ells són així”.

Mena es va mostrar molt crític titllant de “ruinosa” l’argumentació legal amb què es basa el jutge Varela per acceptar a tràmit la querella contra Garzón: “Com que els ‘Crims de poca moralitat’ no existien com a figura jurídica en el moment de les matances i violacions perpetrades per les tropes franquistes, no es poden jutjar com a tals. Això és mesquí, i genera una impunitat per crims contra la humanitat totalment inacceptable. Tothom sap que la Llei d’Amnistia es va aprovar per als presos polítics del franquisme, no per als criminals”. Martín va afegir que és bastant probable que els països llatinoamericans que Garzón va ajudar a dignificar investigant les seves dictadures siguin finalment els que ajudin a Espanya a no caure en aquesta vergonya.”Garzón ja se sap defensar sol. Els qui queden penjats són els familiars de les persones que un dia uns homes armats es van endur, i no van tornar mai més”, va sentenciar Mena.

Antonio Franco va bromejar amb la frase “No vivim en un Estat de Dret, sinó en un Estat de Dretes”, i va afirmar que, per a ell, la justícia no és sospitosa, sinó culpable. “Culpable de vergonyosa lentitud, de manca de formació, de politització. Espanya s’està Berlusconitzant, i això és molt preocupant”. El periodista també es va referir al posicionament polític i amb les forces econòmiques dels mitjans de comunicació, en paral·lel al de la justícia.

“Per què no es persegueixen amb més força els crims econòmics”, va preguntar un assistent. “S’ha dit desenes de vegades, en desenes de resolucions internacionals, que s’han d’eliminar els paradisos fiscals, que és on els rics amaguen els seus diners, que treuen dels nostres. No es destrueixen perquè allà guarden els diners els que fan les lleis i les normatives. Tan fàcil com això”, va respondre l’ex Fiscal en Cap. “El diagnòstic ja el sabem. I ara què?”, van preguntar des del públic. “No cansar-se i seguir lliutant i debatent”, va respondre Mena.

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.