Inici » Espai de Lletres, Espai de Música

Vicenç Villatoro: Em relaciono amb la vida a través de la literatura

14 gener 2014 Sense Comentaris

El passat dia 31 de gener va tenir lloc davant d’una cinquantena llarga de persones un nou acte de l’Espai de Lletres organitzat per Tres Quarts per Cinc Quarts amb Biblioteques de l’Hospitalet. El convidat d’aquest sopar-col·loqui és un dels millors i més prolífics escriptors d’aquest país: en Vicenç Villatoro. El columnista de l’ARA és un home que ha fet de l’escriptura, de la seva vocació, el seu mitjà de vida. Com a periodista ha estat exdirector de l’Avui, de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió; i com a novel·lista ha produït més d’una 30 de novel·les com, per citar només algunes, Les illes grogues, Havanera 1820, Memòria del traïdor o Moon River. Diverses d’aquestes novel·les han estat guardonades amb premis de gran rellevància com el Sant Jordi de novel·la al 1981, el Ciutat de Barcelona al 1987, el Documenta al 1991, el Carlemany al 2004 i el Ramon LLull al 2010. Però no només ha destacat en la narrativa, tan periodística com de ficció, l’escriptor de Terrassa, ha cultivat altres generes com la poesia, l’assaig, el dietari, i el intercanvi  epistolar. És podría dir que Vicenç Villatoro és un tot-terreny de l’escriptura. Ara bé, la seva relació amb la cultura no s’acaba aquí: ha estat fins fa poc director del Institut Ramon Llull, la institució que divulga la cultura catalana arreu del món i que va abandonar per acabar una novel·la sobre les seves arrels andaluses, i ha estat diputat del Parlament de Catalunya dedicat a tasques de gestió i legislació cultural. És per tant, un escriptor que destaca tant en la pràctica del seu ofici, com en la teoria d’aquest.

L’acte es va iniciar abans del sopar amb unes paraules del President de l’entitat, l’Amadeu Juan, on va destacar l’emoció i la il·lusió que li produïa a l’entitat l’assistència d’un escriptor de tant renom com en Villatoro, i va passar a fer una breu descripció del convidat. En acabat el sopar i durant els cafès, va prendre la paraula en Carles Ferrer de Biblioteques de l’Hospitalet que va destacar en primer lloc la força i l’empenta de l’Espai de Lletres com a projecte cultural, per passar després a parlar sobre el nostre convidat. En Carles Ferrer va definir al Villatoro com un gestor de paraules. Com un escriptor que destaca tant per la seva quantitat com per la qualitat d’allò que escriu, sigui quin sigui el registre. Esmenta també la varietat de temàtiques que es poden trobar a l’obra de l’autor: històriques, socials, culturals, politiques, familiars, sentimentals, etc., totes elles tractades amb la mateixa passió. Una passió derivada de la intimitat del autor. Una intimitat personal que es reflectida en cadascuna de les obres que ha escrit l’exdirector del Institut Ramon Llull, perquè escriu des de dins motivat per allò que sent. Per acabar la presentació del autor, Carles Ferrer es remet a una frase de Jaume Cabré sobre Vicenç Villatoro: Villatoro és literatura gran, amb majúscules. Amb això queda tot dit.

Un cop acabades les presentacions va ser moment de que el convidat comences a parlar. Després d’agrair la invitació de Tres Quarts per Cinc Quarts i Biblioteques de L’Hospitalet i d’assegurar que ha retrobat amics, coneguts i familiars en aquest sopar, Villatoro diu que la literatura té a veure amb la vida. Amb la vida de cadascú. L’autor assegura que va ser als 16 anys quan es va adonar que ell es relacionaria amb la vida en base a l’escripturaa traves dels problemes, inquietuds, il·lusions i esperances que es van donant al llarg d’aquesta. Al llarg de la seva pròpia vida. L’autor escriuria allò que vivia com a persona, però sense deixa de viure amb intensitat. Aquesta és la màxima que l’ha dut al llarg del seu periple literari. Ha intentat captar a traves de les seves obres la força i la magnitud de totes les experiències vitals que ha viscut amb la intenció de que els lectors es vegin reflectits en aquestes. És per això, que en Villatoro assegura que totes les seves novel·les son autobiogràfiques, perquè escriu de tot el que li ha passat en la vida i intenta esbrinar el sentit de les coses que li han ocorregut al llarg dels anys o en un moment donat de la seva existència. Tal i com ell assegura, quan sap molt d’un tema escriu un article periodístic, però quan vol escriure sobre quelcom que desconeix de la vida fa una novel·la per intentar esbrinar-ho. A l’autor per tant, li agrada la literatura lligada a la vida, les novel·les viscerals, que venen de dins, aquestes son les obres que admira i que li serveixen de guia. Això és el que defineix unes novel·les que tracten d’odi, amor, esperança, identitat, etc.

Villatoro, tot i tocar molts generes, es defineix formalment com a novel·lista, és l’etiqueta que més l’escau.  Per a l’autor, el novel·lista és aquell que va pel mon veient, observant, copsant, materials dignes de ser novel·lables (èpoques, persones, fets, vivències) i que novel·la algun d’aquests materials quan li fan l’estomac al reves, es a dir, li remouen tot el seu ser. És llavors quan aprofita algun dels fets que ha viscut a la seva vida o que ha vist per tractar aquest tema que l’encén per dins. Ara bé, fer una novel·la te tot un procés. Ell utilitza dos llibretes, una per teixir la trama de personatges, llocs, èpoques, relacions i demés, i un altre per documentar-se sobre tots els temes que tractarà o apareixeran a la novel·la. Ho fa tot a mà, ja que això l’obliga a aturar-se i baixar el ritme per tal de corregir errors formals o de contingut quan ho passa a l’ordinador. És per tant, un procés laboriós. Però amb una gran recompensa: escriure per a un mateix i que molts es vegin reflectit en allò que ell escriu. Aquest és el sentit de l’escriptura per a en Vicenç Villatoro.

Les seves reflexions, que els assistents havien seguit amb molt d’interès, va propiciar una rica participació d’aquests, amb diverses preguntes i aportacions.

En definitiva una extraordinària vetllada literària.

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.