Inici » Debats i cicles

El futur de l’educació i la sanitat pública en entredit, a L’H Espai de Debat

21 febrer 2013 Sense Comentaris

Durant molts anys, a través de moltes generacions, la humanitat ha tingut el desig de construir una societat igualitària i justa per tothom, una comunitat que proporcionés benestar a tots els seus integrants i que permetés el desenvolupament personal i professional de totes les persones. Segurament, en poques ocasions s’ha assolit una aproximació major a aquesta societat socialment cohesionada, com en els anys de màxim desenvolupament de l’Estat del Benestar europeu,  recolzat en la sanitat i l’educació com dos dels seus pilars mes bàsics.

“La igualtat social i la disminució de les desigualtats es basen en la aplicació de bones polítiques públiques a la sanitat i l’educació”. Amb aquesta idea va començar la periodista de ‘El País’, Milagros Pérez Oliva, el segon acte del cicle ‘Retallades socials, privatitzacions i corrupció política: la indignació ciutadana al límit’, titulat ‘L’ENSENYAMENT I LA SANITAT EN VENDA?’.  I és que els processos de retallades i privatitzacions posen en perill el model d’aquests dos pilars que fins ara coneixíem i que són tan importants.

Així ho va manifestar Joan Manuel del Pozo, ex Conseller d’Ensenyament de la Generalitat, parlant d’educació. “La humanitat ha necessitat primordialment la força física per sobreviure durant gran part de la seva existència, però hem anat evolucionant, primer cap a la importància de les màquines i ara a la societat del coneixement.” Per Del Pozo, aquesta societat ha creat la necessitat del coneixement ja que “ara un nen amb un nivell insuficient de coneixements, d’educació, està socialment mort. Avui dia necessitem el coneixement com abans necessitàvem la força física.”

Però per l’ex Conseller el coneixement s’ha d’assolir mitjançant una educació “amb tres valors fonamentals: la universalitat, la igualtat i la qualitat.” I preguntat per Milagros Pérez Oliva sobre si garantir la igualtat d’accés és suficient per assolir aquests valors, la resposta de Del Pozo va ser contundent: “No! La igualtat d’accés és necessària, però insuficient.  Es necessita també la igualtat de capacitat de sortida amb una educació de qualitat, permetent un ascensor social més efectiu.”

Sobre la nova “Llei Wert d’Educació”, Del Pozo la va definir com a “antipedagògica des del moment en què el primer objectiu que marca per l’educació ha de ser millorar la competitivitat econòmica del país; el que ha de fer no és això, sinó la competència personal.” L’ex Conseller també va opinar sobre l’aposta de la Generalitat per l’educació pública, afirmant que “ell no percep un esforç per part del Govern per millorar el sistema públic, sinó una deixadesa. No crec que la tinguin com una prioritat. I mentre que el sector privat es val per si sol, el sector públic necessita un suport públic que actualment no està rebent.”

Però gairebé el centenar d’assistents que van omplir l’Espai d’Art L’Harmonia també van rebre una anàlisi de la situació actual de la sanitat pública de la mà del doctor Albert Jovell, Metge, President del ‘Foro Español de Pacientes’ i expert en gestió sanitària. Una persona capaç de dibuixar el panorama de la sanitat des dels dos costats: metge i pacient. Per Jovell “la qualitat de la sanitat pública ha minvat, com és natural si es fan retallades i augmenta el cost de la innovació.” Preguntat sobre quines raons estan darrera d’aquestes mesures, va afirmar que l’objectiu és l’estalvi “però no es fa un estalvi en el com retallar, sinó en el quant. El discurs sanitari ha desaparegut i ara només importa el discurs de la gestió econòmica.”

Jovell va reconèixer “ineficiències en la gestió de la sanitat pública” però també va apuntar que “la sanitat privada no vol gestionar els hospitals grans perquè són molt cars i complexos. Interessen els hospitals petits i mitjans i quan es troben amb un cas complex i car, el deriven cap a la sanitat pública.” És a dir, pel metge “la sanitat privada funciona molt bé per ells en qüestió de negoci quan hi ha una sanitat pública; en un mercat totalment privat com als Estats Units, el negoci no és tan bo.”

Jovell va fer propostes que van generar debat i controvèrsies entre el públic assistent. Sobre la importància de la igualtat d’accés, (que ja s’apuntava anteriorment en el cas de l’educació),    va confessar que per ell, és més important “l’equitat de tractament… Potser en cas d’infart val més la pena trucar al 112 i que vingui una ambulància ràpid que no tenir un CAP obert a la nit al barri.”

Sobre el futur del model públic i la seva sostenibilitat, el doctor va pronosticar “un sistema de doble pòlissa: una pública i una complementària privada de caràcter obligatori, que ens cobriria els símptomes menors. Aquest és el model de la reforma sanitària d’Obama.” Sobre la sostenibilitat actual, Jovell va puntualitzar que tot i no tenir totes les dades a l’abast, “el sistema no acaba de funcionar”.

Un panorama dual, tant a l’educació com a la sanitat que per Milagros Pérez Oliva, podria comportar riscos d’exclusió i de desigualtat. Per minimitzar aquests riscos, Del Pozo va posar sobre la taula la doble ètica necessària: “al sector privat, l’ètica que reconegui que el millor egoisme és que als altres els vagi bé perquè d’aquesta manera, a mi m’anirà millor, i al sector públic, l’ètica de no usurpar l’espai públic per interessos privats, el corporativisme i el pactisme interessat.”

Dues ètiques necessàries i complementàries que semblen obligades a entendre’s en el futur si finalment, tal i com sembla, aquest estarà protagonitzat per un model de col·laboració públic i privat en dos dels pilars bàsics de l’Estat del Benestar: l’educació i la sanitat.

Podeu consultar el vídeo reportatge que SICOM va realitzar d’aquest acte:

 

I també la notícia a lhdigital.cat clickant AQUÍ

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.