Inici » Espai de Lletres

Cròniques i fotografies de la conversa amb Antoni Bassas

24 juliol 2018 Sense Comentaris

Aquest 15 de juny es va dur a terme una conversa entre el filòleg hospitalenc Carles Ferrer i el periodista Antoni Bassas, que venia a presentar el seu primer llibre, en que narra la seva experiència periodística a Catalunya Ràdio. A continuació, us adjuntem una breu crònica de l’acte, algunes fotografies, i al final, un enllaç per llegir la crònica sencera.

Al finalitzar l’acte, tots els assistents que tinguessin el llibre o el compressin a la parada que ens munta la llibreria Perutxo -i que va quasi esgotar existències, van poder demanar-li una firma i/o acostar-s’hi a parlar. Moltes gràcies a l’Antoni per l’amabilitat.

CRÒNICA DE LA CONVERSA AMB ANTONI BASSAS EN EL MARC DE L’ESPAI DE LLETRES

En una sala plena de gom a gom, el famós periodista i debutant escriptor Antoni Bassas va dur a terme una conversa interessantíssima amb el mestre de cerimònies de les activitats que realitzem sota el marc de l’Espai de Lletres, el nostre company Carles Ferrer.

Mitja hora després de començar l’acte, a la sala d’actes del Casino del Centre de l’Hospitalet ja no hi cabia ningú més i la gent l’havia d’escoltar dreta. I és que 114 fou el número de persones que van poder gaudir d’aquesta conversa participada pel públic assistent que va voler dir-hi la seva. Us transcrivim el que considerem les millors parts d’aquesta xerrada-debat, a continuació.

 

La naturalesa del periodisme

Bassas va iniciar la seva conversa amb Ferrer recordant-nos la finalitat de tot periodista: “el periodisme es fa preguntes i sobretot es qüestiona el per què passen les coses”. (…) Alhora va reivindicar “la firma”, el periodisme d’autor (…). I ho explicava basant-se en que la forma d’exposar el per què sempre és una interpretació dels fets, per tant, sempre hi haurà una firma personal en tot allò que expliquem. “A la facultat em van exposar que les opinions eren lliures i així havia de ser però mai deformant els fets”, i reblava “en canvi cada vegada més es distorsionen”, amb la qual cosa les opinions estan cada vegada menys fonamentades i perden qualitat. L’evolució del periodisme que es realitza actualment emperò, ha conduït a que “darrerament ja als EUA els fets són opinables i en canvi les opinions són vistes com a sagrades” es queixava el periodista. (…)

 

Una definició de persones a les quals ha entrevistat

Ferrer va aprofitar l’avinentesa per demanar-li que definís amb poques paraules a alguns dels entrevistats més coneguts. “De Pujol, un bon comunicador” va dir Bassas. “Tot i el això no toca, ja que era una persona dura que no li agradaven gens les preguntes i li feien nosa, l’ex president unia molt bé l’argumentari del partit com si fos l’argumentari del país” reblava. “Sobre Maragall, la paraula que el definia era imprevisible”, sobre Aznar, “neutre i pla”, sobre Montilla, “sensible a la diferència i lent”, i sobre Zapatero va dir que representava “l’optimisme fet president”. A continuació, el periodista va aprofundir en la seva experiència d’haver-los entrevistat en diverses ocasions, per fer-ne un retrat personal de cadascú d’ells. Sobre en Maragall va exposar que “tenia dies molt brillants i com tenia una visió tan de futur, amb perspectiva àmplia, els detalls li importaven ben poc, per la qual cosa en cedia la responsabilitat i l’aplicació als seus tècnics”. Ell volia parlar de la visió que tenia sobre un cert tema, “de les grans idees” recordava el periodista. (…) I d’Aznar en va voler recordar les primeres entrevistes plenes de cordialitat, just després del Pacte del Majestic amb CiU, en que “es volia fer el simpàtic i caure bé als catalans i per això en una entrevista va arribar a contestar-li que Espanya era un país pluricultural i plurilingüístic, però [i Bassas es va aturar] això sí, no plurinacional”. (…)

 

Un polític del que té un molt bon record

Bassas va aprofitar per explicar de qui té un molt bon record i que era “un polític honrat”. (…) Es referia a l’ex alcalde del PSUC de Sabadell, l’Antoni Farrés, que era votat per una àmplia majoria de la seva ciutadania. “A les eleccions estatals, Sabadell votava socialista, i a les nacionals catalanes, Convergència, però a les municipals sempre guanyava el comunista Farrés” va rememorar Bassas, posant èmfasi en el factor humà en el món polític local. De fet, hi mantenia una relació estreta i per això el va visitar a casa seva en els seus últims dies de la malaltia que patia, un càncer. Un record dur pel periodista català. (…)

 

Sobre el llibre “Bon dia Catalunya, són les vuit!”

Ferrer anava exposant durant tota la xerrada l’escola de periodistes que va generar el programa “Bon dia Catalunya” i el següent que va realitzar Bassas: l’APM. “D’allà en van sorgir Manuel Fuentes, Òscar Dalmau, Carles Capdevila, Xavier Grasset, Fabian Estapé -“amb qui Cuní ja s’hi havia fixat també” [li va matisar Bassas] , Salvador Panniker, Quim Monzó, Toni Soler, etc.”; dels quals en va recordar algun episodi curiós o divertit. Bassas li va contestar que “em vaig rodejar de gent molt millor que jo com Paco Candel que estava enganxa’t als que patien”; tot matisant l’elogi personal que li havia fet Ferrer. Va rememorar quan va anar amb Monzó a la Fira de Frankfurt en l’etapa del president Montilla, un esdeveniment que “havia de ser una representació digne al món del català, una gran oportunitat, en la qual Monzó va fer un discurs divertidíssim i arriscat a parts iguals que es va entendre i aplaudir”. I Bassas, llavors es va aturar per reconèixer “l’enorme afecte que sento per Capdevila, que va morir recentment de càncer, fet que encara no he sabut superar”; i va recordar alguns moments còmics d’una persona “optimista, que parlava en positiu”. (…)

 

Si voleu llegir la crònica sencera, cliqueu en aquest enllaç: CRÒNICA BASSAS.

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.