Inici » Debats i cicles

Antoni Castells: “Cal un enfortiment dels poders polítics enfront dels del mercat”

30 maig 2012 Sense Comentaris

Després d’analitzar les propostes que l’esquerra té per afrontar la situació que pateix actualment amb Joaquín Estefanía i Josep Ramoneda, des de L’H ESPAI DE DEBAT es va organitzar el passat dimecres 23 de maig el segon acte del cicle ‘Les alternatives de l’esquerra, avui… un debat necessari’.

Amb la presència de més de 130 persones a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet, Josep Ramoneda, coordinador dels dos actes, va compartir aquesta vegada el debat amb Antoni Castells, exconseller d’economia i finances de la Generalitat de Catalunya i doctor en economia. Un Antoni Castells que va deixar clara des del principi quina era per ell la gran necessitat del nostre temps i la gran lliçó que podíem extreure de la crisi, “aconseguir un reforçament de la política enfront dels poders del mercat i l’àmbit financer. Això és el que ens ha ensenyat la crisi”.

Una crisi de la que Castells responsabilitza a “la veu de la dreta, que és la que ens ha portat en els últims trenta anys a aquest desastre actual”, una crisi que “ha estat causada per la manca de regulació per part dels organismes públics, i per uns mercats financers desregulats que la han precipitat.” A més, va afegir que si no hagués estat per “l’actuació governamental decidida l’any 2009 amb polítiques d’estímul de l’economia” la situació hagués estat molt pitjor.

Tot i aquest context desfavorable, Castells assegurà que el món “es troba a les portes d’un canvi de cicle en la relació Estat – mercats que faci tornar el poder a les mans de la política.” Va insistir en què el mercat “sense intervenció de l’Estat és la llei de la jungla. Cal que hi hagi unes regles del joc marcades per l’Estat, perquè sense Estat, no pot haver mercat.”

Pels problemes i reptes globals, les respostes han de ser també globals. “Cal una governança global en matèria econòmica a través dels poder públics, que ara tenen legitimitat, però no tenen poder, mentre que les forces que no tenen legitimitat democràtica, són les que ostenten el poder.”

En quant a quin rol ha de jugar l’esquerra en aquest nou paradigma mundial, Castells va opinar que l’esquerra “ha de defensar la integració política europea. La integració econòmica ha d’anar acompanyada d’una integració política. I sense aquesta unió política europea, l’esquerra està perduda.” Una integració que eviti situacions com la de Grècia, que Josep Ramoneda va qualificar com a “incomprensible” ja que per ell “el 2,5% del PIB europeu no pot posar en risc la caiguda de tot un continent.”

Per tant, per Castells una estructura política europea pot ser la resposta de l’esquerra,  en forma de “sistema federal”. Per Castells, aquest és “l’únic camí que l’esquerra pot seguir.” De fet, aquest no només és l’únic camí que pot seguir l’esquerra segons Castells, sinó tota la Unió Europea, ja que per l’exconseller “sense una integració política europea, la integració econòmica no té sentit, i la moneda només pot retrocedir. I crec que si l’euro retrocedeix, tota la UE pot anar-se’n en orris.”

Els anàlisis i reflexions  desenvolupats per Antoni Castells i Josep Ramoneda  al llarg del debat, van ser d’una gran valentia i profunditat, i de ben segur que els assistents al segon acte del cicle organitzat per L’H Espai de debat van aconseguir formar-se una opinió crítica i ben argumentada sobre de quines son les alternatives  que disposa l’esquerra avui dia.

Per continuar el debat sobre aquest tema tan actual i de tanta importància,  l’Espai de reflexió, convoca unes jornades  que es celebraran cada dimarts del mes de juny al Centre d’Art l’Harmonia de L’Hospitalet.

Deixa un comentari!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Pots fer servir aquest html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest és un bloc preparat per fer servir Gravatar. Per fer sortir el teu avatar als comentaris, sisplau registra't a Gravatar.