A finals del mes de desembre de 2020 tots els mitjans de comunicació i per extensió les nostres ments, anaven plens del que alguns qualificaven com “el principi de la fi”. L’administració de la primera dosi de la vacuna contra la COVID-19 al nostre país va generar un allau de reaccions, de tots colors, sobre el que podia significar que, en un esforç científic sense precedents, es comences a vacunar contra la pandèmia que va posar el món del revés el 2020.
Ara, passats gairebé dos mesos des de l’inici de la campanya i amb dades preocupants, noves variants que generen incertesa i un sector de ciutadans que semblen irreductibles en la seva voluntat de no vacunar-se, sembla arribat el moment de reflexionar sobre la qüestió.
Repassarem breument l’evolució de l’epidèmia des que van aparèixer els primers casos a casa nostra per comprovar com la vacuna és l’única opció que tenim per recuperar la normalitat a curt i mig termini. Comentarem els diferents tipus de vacuna que hi ha i veurem com, malgrat que les vacunes són la gran esperança, queden reptes molt importants per resoldre: d’una banda, aconseguir que la vacuna arribi a tot el planeta, ja que estem davant una pandèmia global, i de l’altra, tenir vacunes que siguin eficaces també contra les noves variants del virus.
I el repàs i l’anàlisi el farem amb en Daniel Arbós. Llicenciat en biologia, es dedica al periodisme i la comunicació científica. Col·labora amb diferents mitjans de comunicació com el Versió RAC1, els Matins de TV3 i el diari Ara. Ha publicat, entre d’altres, “Amb l’aigua al coll”, una novel·la satírica sobre les teràpies alternatives, i “14 maneres de destruir la humanitat”, que repassa diverses amenaces per a l’espècie humana, entre les quals, les pandèmies.