15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal http://lhespaidebat.com 300 0 1
865 Vistes

Enric Juliana: “Els nous partits s’han resisit a una posició subalterna i això ha impossibilitat el pacte.”

 

La darrera edició de l’H Espai de Debat, que va tenir lloc el passat 6 de juny a l’Espai L’Harmonia del Museu de L’Hospitalet, va comptar amb el director adjunt de La Vanguardia, periodista i analista polític Enric Juliana, que va fer un profund i original anàlisi de la darrera fallida legislatura al Congrés dels Diputats.

L’acte, presentat per l’enginyer i politòleg Joan Torres, va girar entorn a tres grans eixos: 1) les tendències de fons que han canviat la política espanyola; 2) el perquè de la impossibilitat d’arribar a un pacte de govern o d’investidura; 3) i els canvis que pot haver aquest 26-J quan tornem a estar convocats a les urnes. El director adjunt de La Vanguardia va realitzar una introducció basada en els canvis socials, econòmics, polítics i tecnològics que s’estaven donant al país. Per a Juliana, la crisis econòmica i les seves conseqüències socials, que han generat desigualtat, pobresa, precarietat, desigualtat d’oportunitats, desnonaments i falta d’expectatives, juntament amb l’aparició de la societat digital i de les mobilitzacions derivades del 15-M, han canviat totalment el comportament polític de la franja més jove de l’electorat espanyol, en especial en els menors de 45 anys, que són el 36% del cens. És en aquesta franja de l’electorat en el que el bipartidisme s’ha esquerdat i on les forces emergents han entrat amb un impuls fortíssim sent fins i tot les més votades en algunes de les franges d’edat compreses. Aquests són els canvis que expliquen el naixement i el posterior impuls electoral de les noves forces polítiques, Podemos i Ciutadans.

La potència d’aquest naixement, és a dir, la força electoral que han obtingut aquestes dues noves forces polítiques han dificultat considerablement la consecució de pactes i acords durant aquesta darrera legislatura. Els nous partits es veuen consolidats, forts, ferms i amb molts suports electorals, fet que els porta a no acceptar un rol de subalternitat respecte al PP i al PSOE. No vel ser croses de ningú ni oferir un xec en blanc als altres dos partits. A això li hem de sumar la fortalesa i potestats que la Constitució Espanyola i la Llei que regula la Presidència del Govern donen al primer ministre espanyol: capacitat de dissoldre les corts i necessitat d’una majoria parlamentaria amb candidat alternatiu per fer-lo caure en una moció de censura. El control parlamentari un cop investit el president es faria complicat al tenir aquestes competències el primer ministre, fet que porta els partits a no arriscar-se a fer president un candidat que després se’n desdigui de les promeses realitzades durant la investidura o trenqui segons quins acords polítics amb les forces que el recolzen. Tot plegat és el que ha conduit al fracàs de la legislatura.

Un cop acabada l’anàlisi dels canvis que estem vivint i explicada la impossibilitat dels pactes, Juliana va contestar les preguntes del públic que li van demanar pels resultats que ell preveu pel 26-J i per la situació a Catalunya. El periodista va afirmar que preveu canvis, sobretot entre blocs ideològics, i un increment de l’abstenció. Sobre Catalunya, Juliana va dir que el trencament del pacte d’estabilitat estava escrit ja que a JxSí i a la CUP els separa molt més que els uneix.

Video de L’H Digital:

Fotos de l’acte:

IMG_20160606_191817 IMG_20160606_191844 IMG_20160606_191904 IMG_20160606_194708 IMG_20160606_194710 IMG_20160606_194731

 

0 Comentari

Deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada