15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal http://lhespaidebat.com 300 0 1
1541 Vistes

Milagros Pérez Oliva: “Els casos de corrupció que ara surten a la premsa es van donar en el passat”

 

 

 

El passat dilluns 23 de maig al Museu L’Hospitalet – Espai L’Harmonia la primera conferència del cicle sobre corrupció que ha programat L’H Espai de Debat per aquest mes de maig. En aquesta primera xerrada, davant de més de 50 persones, la periodista de El País i de Cadena Ser Milagros Pérez Oliva ha estat la ponent que ha analitzat el paper de la premsa davant de la corrupció. L’acte, conduit pel periodista i politòleg José Mª García-Pastor, es va iniciar amb una presentació dels casos de corrupció que han anat sortint a la llum darrerament.

Posteriorment, la periodista va començar a analitzar el paper de la premsa davant d’aquesta sensació de corrupció generalitzada que s’ha produït en els darrers anys. Milagros Pérez Oliva destaca que ha estat gràcies a la premsa s’han tret a la llum diferents casos de corrupció, però no tot són flors i violes, ja que molts d’aquests casos són antics, ja fa anys que s’han donat, i l’únic que fa la premsa és actuar de corretja de transmissió entre les filtracions judicials i l’opinió pública. Paral·lelament, però, la periodista va relatar les dificultats de poder investigar casos de corrupció, tot i els testimonis o les advertències que rebien els periodistes de que s’estaven produint irregularitats a moltes institucions o partits. Era difícil investigar, obtenir confessions o poder citar certes fonts en un moment on hi havia molta gent que es lucrava de certes practiques corruptes i on els que ho feien es creien impunes davant la Justícia i davant l’opinió pública. Una impunitat, que si ve no ha estat total a nivell judicial, si que s’ha produït en moltes ocasions a nivell electoral. Milagros Pérez Oliva recorda que Espanya és un dels pocs països on la corrupció no ha passat factura als partits o polítics que l’han comès, a diferència d’altres indrets on l’electorat ha castigat amb força als implicats en aquests tipus d’escàndols.

Tractant el tema de la independència de la premsa, l’articulista de El País, va dir que les pressions existeixen i més quan els mitjans depenen de finançament bancari. Tanmateix, els grans diaris i els grans grups de comunicació tenen institucions en el seu si per protegir als periodistes de les pressions externes i internes per la realització del seu treball. Milagros Pérez Oliva també ha insistit en la necessitat de consumir premsa i de pagar per la informació perquè és una de les millors formes de protegir l’exercici lliure de les funcions del periodista, ja que el periodisme, conegut com el Quart Poder, i la llibertat de premsa són totalment necessàries per tal de poder controlar el poder, oferir diversos punts de vista i opinions, i traslladar la informació sobre la realitat a l’opinió pública de cara a que aquesta actuí amb criteri propi i format en la seva relació amb lo públic.

Video L’H Digital:

 

 

Fotos de l’acte:

 

 

 

IMG_20160523_193548 IMG_20160523_193610 IMG_20160523_193613 IMG_20160523_193623 IMG_20160523_193626

 

 

 

0 Comentari

Deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada