15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal http://lhespaidebat.com 300 0 1
782 Vistes

Antón Costas: “Quan es dóna un alt nivell d’exclusió, desigualtat i falta d’oportunitats, la democràcia es debilita.”

Davant d’una cinquantena de persones a l’Espai L’Harmonia, el passat 20 d’abril, el catedràtic d’economia i President del Cercle d’Economia de Catalunya, Antón Costas, i el veterà periodista Josep Martí Gómez van tenir un diàleg sobre la desigualtat social i econòmica i el sistema capitalista actual convidats per L’H Espai de Debat en el marc del seu programa Aula dels Drets Humans de L’Hospitalet.

Sota el títol Corrupció i Evasió Fiscal = + Desigualtats els dos ponents van mantenir una conversa sobre les causes i les conseqüències socials, politiques i econòmiques de l’extrema desigualtat que pateixen les societats occidentals actuals. Preguntat sobre si les institucions europees havien aplicat les receptes correctes per sortir de la crisi i fer créixer l’economia, Costas va respondre que el tractament econòmic ha estat el menys adient i ha empitjorat la situació econòmica, ja de per si precària, d’algunes economies de la zona euro. S’ha apostat per una austeritat, obsessionada en la consolidació fiscal i en el pagament del deute i dels seus interessos, que ha precaritzat el treball i ha delmat les fonts d’ingressos de l’Estat debilitant amb força l’Estat del Benestar destinar a protegir la població de les externalitats negatives del mercat. En contraposició, Costas aposta per grans injeccions de diner públic que activin la roda de l’economia permetent al sector públic impulsar i dotar de recursos un sector privat que funciona distorsionadament. Per l’economista, fer reformes en l’Estat del Benestar i reduir despesa social reduint els ingressos dels consumidors, mancats de confiança davant la situació d’inestabilitat econòmica en la que es troben, fa que es redueixi el consum i que l’economia entri en una espiral negativa de deteriorament. El sistema capitalista, en paraules de l’economista, és un sistema maniacodepressiu per naturalesa, i ara es troba en un moment depressiu on necessita de la intervenció pública per tornar a una fase més estable.

Qüestionat sobre quina l’alt grau de desigualtat que trobem a l’actualitat, Costas va citar diversos estudis d’economistes de la talla de Piketty o Atkinson que estableixen que estem en un moment de desigualtat, és a dir, de concentració de la riquesa en mans d’uns pocs, similar als dels anys 20 del S.XX, on el 10% de la població controlava el 50% de la riquesa nacional d’un país. Aquesta situació dramàtica es compensada mínimament per les estructures de benestar i protecció social, però és insostenible a la llarga, ja que caminem cap a una precarització i pauperització social del 50% de la població amb menys ingressos. Tindrem una societat dividida en dos si no es troben les polítiques econòmiques i socials necessàries que aturin aquesta divisió. Després dels anys 50, 60 i 70, on a Europa gràcies a l’Estat del Benestar, a les lluites socials i al creixement econòmic es va aconseguir una relativa igualtat econòmica, social i d’oportunitats, el capitalisme financer, com a resultat de l’aplicació del programa polític i econòmic desregulatiu i privatitzador del neoliberalisme dels 80, ha tornat a una situació d’extrema desigualtat.

Una situació d’extrema desigualtat que genera exclusió social, pobresa, precarietat, manca d’oportunitats, tots ells fenòmens que poden soscavar els fonaments de les nostres democràcies conduint a la població cap al populisme identitari o xenòfob, tal com va passar als anys 30 i com ja es dóna en alguns països europeus.

El col·loqui va finalitzar amb les ja habituals intervencions del públic que van interrogar al ponent sobre les possibles solucions a aquesta situació i sobre l’actualitat política i econòmica.

0 Comentari

Deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada