15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal http://lhespaidebat.com 300 0 1
422 Vistes

Francesc Mateu: “És possible reduir les desigualtats socials i econòmiques”

El passat 11 d’abril a l’Espai L’Harmonia, va tenir lloc l’acte Les desigualtats econòmiques i socials: una condemna per a milions de persones, davant de més de 50 persones, amb el director d’Intermón Oxfam Francesc Mateu, i on es va tractar el que és un dels principals temes de el inici de segle: la desigualtat social i econòmica. L’acte es va iniciar amb la presentació que el historiador i escriptor Nicolás Cortés va fer del ponent, tot destacant la vessant humanista i compromesa del director d’Intermón Oxfam i la seva comprensió dels problemes que pateixen les societats del Tercer Món, però també la nostra.

Francesc Mateu va iniciar la seva conferència assegurant  que els rics són cada cop més rics i els pobres més pobres. Això era una tendència que es percebia a tot el món, tant a nivell global com país per país. Un creixement de les desigualtats que s’ha donat des dels anys 80 però que s’ha accelerat dramàticament des de l’esclat de la crisis de 2008, les seves conseqüències socials i econòmiques, i les solucions basades en l’austeritat que molts governs han implementat per sortir d’ella. Qüestions com l’atur, les retallades pressupostaries, les privatitzacions, la precarietat laboral, els paradisos fiscals o l’evasió fiscal són causes d’aquesta gran desigualtat que ens afecta i que drenen de recursos els Estats del Benestar, incapaços de fer front al increment de les necessitats bàsiques produït per la crisis que estem vivint.

La conseqüència de tot plegat és que cada dia que passa ens veiem envoltats d’una major desigualtat econòmica i social que provoca pobresa i manca d’oportunitats, empitjorant les condicions i les expectatives de vida de gran part de la població. Dades com les aparegudes a l’informe d’Intermón Oxfam L’Economia de l’1% on es certifica que 62 persones al món disposen de més riquesa que la meitat de la població més pobre del planeta il·lustren aquest augment de la desigualtat, a la vegada que esgarrifen i preocupen. A aquestes dades, però, també cal sumar-li els importants treballs d’economistes com Piketty, Stiglitz, Milanovic o Atkinson que han posat, per mitjà de detallades investigacions, aquesta qüestió en el centre del món acadèmic i amb això de l’agenda política, econòmica i social, i de la batalla sobre les idees de com han de ser les societats en les que vivim.

Tanmateix, tal i com assegura el director d’Intermón Oxfam, la desigualtat no és una maledicció caiguda del cel davant de la que no podem fer res. La desigualtat és una tendència econòmica que es pot revertir per mitjà de politiques publiques, lleis i decisions governamentals. En aquest sentit, el ponent defensa una reforma del sistema tributari per fer-lo més just, equitatiu i eficaç; un blindatge de les politiques socials i la defensa d’una ocupació digna i no precaria; i per últim, un reforç democràtic que permeti als ciutadans controla el que fan els seus governs. El mix de les tres propostes pot conduir a una reducció de les desigualtats. No obstant, el ponent afirma que perquè això sigui possible cal una ciutadania compromesa que es qüestioni constantment viure en un món desigual com en el que vivim i que pressioni als poders politics per canviar-ho.

L’acte va concloure amb l’habitual ronda de preguntes on diversos assistents van intervenir per resoldre dubtes o per aportar el seu granet de sorra en la lluita contra les desigualtats.

Crònica de L’H Digital

Video L’H Digital: 

Fotos:

IMG-20160418-WA0004 IMG-20160418-WA0004 (1) IMG-20160418-WA0003 IMG-20160418-WA0002IMG-20160418-WA0001IMG-20160418-WA0005

0 Comentari

Deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada