15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal http://lhespaidebat.com 300 0 1
129 Vistes

Crònica de L’H Digital sobre el debat electoral organitzat per L’H Espai de Debat

Us adjuntem la crònica i les fotos fetes per L’H Digital sobre el debat que L’H Espai de Debat va organitzar el dia 14 de desembre a l’Auditori Barradas.

Crònica L’H Digital

L’Auditori Barradas acull un debat a set a pocs dies de les Generals del 20D

Amb PSC, Democràcia i Llibertat, PP, En Comú Podem, ERC, Ciutadans i Unió

Set formacions, PSC, Democràcia i Llibertat, PP, En Comú Podem, ERC, Ciutadans i Unió, s’han donat cita al Barradas per exposar els seus programes i allò que faran si arriben al govern el proper 20 de desembre. Idees contraposades, en molts casos, però defensades amb arguments per tots els representants dels grups i partits presents.

Els participants van ser Montserrat Morante, número 12 per Barcelona deDemocràcia i Llibertat; Mercè Perea, número 3 del PSC per Barcelona;Anna Simó, diputada al Parlament per Junts pel Sí; Manuel Reyes,número 6 del PP per Barcelona.

També van assistir-hi, Joan Mena, número 7 per Barcelona de En Comú Podem; Rainaldo Ruiz, regidor de Ciutadans a l’Ajuntament de L’Hospitalet i Antoni Picó, número 4 per Barcelona d’Unió Democràtica.

La primera en intervenir va ser Montserrat Morante qui va definir Democràcia i Llibertat com “una formació de centre que vol aprofundir en allò que els catalans van votar el 27 de setembre. “Volem donar respostes als reptesque tenim com a societat i anar a Madrid per dialogar per fer possible la independència”, va dir.

Mercè Perea, del PSC, va incidir en la crisi econòmica. Considera que el PP l’ha convertit “en una crisi social, política iterritorial. Hi ha 500.000 persones menys treballant, un 18% de treballadors amb pocs ingressos i moltes persones sense cap prestació. Volem recuperar drets i llibertats escapçades pel PP i CIU, amb el suport d’Esquerra”.

Manuel Reyes, del PP, ha dit que és veritat que venim de quatre anys molt durs, on les famílies i les empreses ho han passat malament. Reyes, però, considera que “hem avançat i encara queda molt camí per recorre. El culpable és el PSOE i RodríguezZapatero que van condemnar a tres milions de persones a perdre la seva feina”.

Joan Mena, d’En Comú Podem, va acusar al PP i a CiU de “segrestar la democràcia, els drets dels ciutadans i els serveis públics. Per això és necessària una candidatura de confluència de gent que aposta per una renda garantida ciutadana, el dret a l’habitatge, l’educació i la sanitat pública i el retorn dels joves que s’han hagut d’exiliar”.

Antoni Picó, d’Unió, ha dit que “la majoria absoluta del PP ens ha impedit participar en les decisions de l’Estat. Ara això canviarà i serà positiu. La crisi continua i molta gent encara pateix les conseqüències. Aportem solucions, en especial, en el conflicte entre Espanya i Catalunya”.

Anna Simó, d’ERC, va parlar de “la qüestió catalana, tema cabdal en les eleccions i de la sortida de la crisi a més de les retallades de llibertat en tots els nivells que ha fet el PP. Hi ha molt a parlar i defensarem a Madrid el mandatdemocràtic del 27-S. Els 72 diputats independentistes del Parlament de Catalunya són molts i ho explicarem a Madrid. Anirem a defensar i a participar”.

Rainaldo Ruiz, de Ciutadans, va assenyalar que s’obrirà una legislatura molt especial on no sobra ningú. “Són unes eleccions molt importants, tenim moltes propostes i denunciem que molts es diuen socialistes perquè estan al PSOE i fanpolítiques que no són socialistes. Altres partits fan el mateix. Nosaltres volem complir allò que diem”.

L’economia, punt de debat i fricció

Pel que a l’economia, Montserrat Morante (Democràcia i Llibertat) ha lamentat que l’economia catalana està castigada per quatre factors: la crisi, sí, però també la falta de voluntat política del govern de l’Estat, l’espoli fiscal, la manca d’inversions il’objectiu de dèficit que és injust. “Cal que els recursos es quedin a Catalunya amb plena sobirania per decidir”.

Mercè Perea (PSC) creu que cal crear ocupació digna i estable. “S’ha de millorar la productivitat i mai a costa de les retribucions dels treballadors. Cal reduir les desigualtats i modernitzar l’economia. Incrementar la població activa, sous dignes i reduir el deute públic, la digitalització i l’increment en recursos de I+D+I. També derogarem la reforma laboral”.

Manuel Reyes (PP) va recordar que fa quatre anys la situació econòmica era lamentable. “A Castelldefels, el 2011 no hi havia diners ni per pagar l’enllumenat públic ni l’aigua de les fonts. El deute estava disparat. El PP ha canviat això amb l’esforç de tots els espanyols. Abans es destruïa ocupació, ara 1.500 persones troben feina cada dia”.

Joan Mena (En Comú Podem) pensa que cal un canvi de model productiu. “L’economia ha d’estar al servei de les persones, no de les elits,bancs i gent poderosa del país. El treball que es crea és molt precari, amb contractes de set dies. Derogarem la reforma laboral del PP i l’anterior del PSOE. No s’han pogut establir criteris de solidaritat i economia pública per la unió del PP i CiU que ho han bloquejat tot”.

Antoni Picó (Unió) va afirmar que sense estabilitat política no hi ha creixement econòmic i que la via per progressar no és ni el trencament ni l’immobilisme. “Ha de ser la legislatura de la recuperació, d’ajudar a la gent que està fora del mercat laboral, en especial, la gentjove i els més grans de 55 anys que si no els ajudem continuaran a l’atur fins arribar a la jubilació. Demanem el concert econòmic perquè els diners es quedin a Catalunya”.

Anna Simó (ERC) ha lamentat que “les polítiques econòmiques s’han fet a la llotja del Bernabeu al servei dels oligopolis per trinxar a les classes populars. Són 16.000 milions d’euros que marxen de Catalunya i no tornen i ens hem d’acollir al FLA que ens costa més de 2.000 milions en interessos pagats. ERC vol que en divuit mesos acabi el procés independentitsta i els nostres diputats tornin a Catalunya”.

Rainaldo Ruiz (Ciutadans) va citar aspectes del seu programa econòmic. “Proposem el contracte únic indefinit per evitar elfrau i donar respostes a totes les situacions laborals. Volem la simplificació de l’IVA i l’IRPF i polítiques actives d’ocupació i formació”.

Conclusions i plantejaments finals

El tancament es va fer de manera inversa a com va començar el debat. Rainaldo Ruiz va tancar la seva intervenció destacant que espera bona voluntat “per posar-nos d’acord en les coses importants. El nostre programa parla de tot allò que interessa a la ciutadania. Abans de votar voldríem que la gent es llegeixin el nostreprograma per tenir raons i coneixements de qui som. Menys nominalismes i més programes i decidir en conseqüència”.

Anna Simó va insistir en el mandat democràtic que “se’ns va donar el 27 de setembre. No podem deixar cap front sense assistir i anem a Madrid a plantar cara a qui ens persegueix, als que retallen drets i als que semprediuen que no i defensar el govern legítim que surti a Catalunya”.

Antoni Picó va demanar el vot “perquè representem el catalanisme de centre, moderat, sense trencar la legalitat, no dividir Catalunya. No a les promeses impossibles en contra de l’immobilisme d’alguns ni l’independentisme dels altres i que només es pot superar amb diàleg i pacte”.

Per Joan Mena “el bipartidisme està caducat i hi ha dues alternatives, En Comú Podem i la crossa de la dreta, Ciutadans, que té polítiques que van en contra de la majoria. Nosaltres proposem la renda garantida, acabar ambla pobresa energètica o un referèndum vinculant. Junts sí podem guanyar”.

Manuel Reyes vol “una Espanya millor on continuar oferint llocs de treball amb 20 milions d’espanyols que tinguin feina el 2020. Un país unit que continuï invertint en sanitat, educació, amb un govern fort que planti cara aArtur Mas i l’independentisme. Polítics seriosos sense experiments que no acabin d’arribar d’un plató de televisió”.

Mercè Perea s’ha entristit perquè “la taula ha demostrat que el més important, el consens no existeix. No es pot fer una reforma constitucional perquè les coses d’estat no es toquen i només té actituds per governar el PSOE amb el PSC. La reforma de la Constitució ha de blindar als ciutadans i els seus drets amb les administracions locals i autonòmiques que puguin desenvolupar les seves competències”.

Montserrat Morante va recordar “els meus avis que van venir d’Almería, els anys 40. Ho van deixar tot i van lluitar i van sortir endavant amb el seu treball. Ara necessitem noves oportunitats i les tenim aquí si Catalunya té un Estat propi amb oportunitats que haurem de saber aprofitar amb la força de les urnes”.

Fotos L’H Digital:

article (7) article (6) article (5) article (4) article (3) article (2) article (1)

0 Comentari

Deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada