15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal http://lhespaidebat.com 300 0 1
199 Vistes

Joan Botella: “Després dels resultats del 27S, estem obligats a buscar un compromís i diàleg entre les parts”. Milagros Pérez Oliva: “Del que passi el 20-D dependrà la solució del tema català”.

Davant de prop de 80 persones, el passat dilluns 26 d’octubre a l’Espai d’Art L’Harmonia, va tenir lloc l’acte dedicat a l’anàlisi de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27S que L’H Espai de Debat va organitzar. En aquest acte, que va prendre la forma d’un col•loqui entre els dos ponents, hi van intervenir Milagros Pérez Oliva, periodista de El País i la Cadena Ser, i Joan Botella, catedràtic de Ciència Política de la UAB.

El primer en parlar va ser el catedràtic de la UAB Joan Botella que va fer un anàlisi detallat dels resultats del 27-S. El politòleg va afirmar amb contundència que aquestes eleccions havien estat molt important i que la gent se les havia pres amb aquesta importància donat que la participació va ser altíssima, la que més en el que portem d’eleccions autonòmiques (77%). Una participació que ha pujat en més d’un milió de votants des de les eleccions de 2010. La importància de la cita també va reduir el numero de candidatures i de vots en blanc o nuls, ja que la gent tenia molt clar a qui havia de votar o no. Deixant la participació al marge, el Dr. Botella afirmà que els partits d’àmbit estatal, el PP i el PSC havien tret els seus pitjors resultats en 40 anys d’eleccions al Parlament, convertint-se en forces marginals a la cambra catalana. A l’altra banda, el ponent destacà que el resultat de Junts pel Sí equivalia al mínim històric de la suma de CiU i d’ERC des del 1980, tot i que suméssim els vots d’Unió, que no va assolir representació parlamentària. Els resultats de Junts pel Sí, són molt similars als vots que va aconseguir el Sí-Sí el 9N.

Seguint amb l’anàlisi sobre els resultats, Joan Botella assegurà que el resultat electoral que dóna el 27-S, si l’entenem com un plebiscit (ja que tant els que ho volien des de l’inici com els que van llegir els resultats d’aquesta manera acceptaven que era un plebiscit) sobre la independència de Catalunya, és un empat entre les dues opcions i un reforçament de les posicions més extremes a nivell nacional: C’s, per la banda unionista o espanyolista, i la CUP, per la independentista. Dos partits nous que han entès la música del 15-M i s’han erigit des de les seves posicions en crítics amb la política establerta, amb l’establishment. Aquestes eleccions també han dividit el país en dos grans territoris amb fortes diferències electorals. Si agafem un mapa amb el partit més votat per municipi, podem veure com Junts pel Sí és la força majoritària a la gran majoria de municipis catalans, excepte a uns pocs del Baix Llobregat , de la Costa de Tarragona i l’Aran. En canvi, si observem un mapa del segon partit més votat per municipi, veiem com Ciutadans és el segon partit a tota l’Àrea Metropolitana (a excepció d’uns pocs feus que reté el PSC), a tota la Costa de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, al Maresme i a la Franja de Ponent i l’Aran. A la Catalunya interior, pirenaica i a les comarques de Girona, en canvi, el segon partit és la CUP, és a dir, hi ha un fort predomini nacionalista/independentista. Tenim, per tant, dues zones geogràfiques on el comportament electoral és molt diferenciat: dues Catalunyes. Per al catedràtic de la UAB, el resultat del 27-S, a banda d’aquesta polarització i divisió electoral del país, també ha comportat el descredit dels mitjans de comunicació i dels experts, atrinxerats en les seves posicions partidistes que han polaritzat molt més el debat, i el trencament del sistema de partits, que ha canviat notablement des de que s’inicià el procés sobiranista al 2012.

Acabada la intervenció d’en Joan Botella va ser el torn de Milagros Pérez Oliva. La periodista de El País va insistir en el gran resultat de el independentisme, ja que mai abans unes opcions que defensessin la ruptura amb Espanya havien assolit aquests resultats, ni a nivell de vots ni a nivell d’escons. Aquests resultats certifiquen doncs que el souflé, que és com alguns sectors polítics i mediàtics consideren l’independentisme català no només no baixa sinó que creix. La seva presència als principals diaris internacionals reflecteix el seu èxit. Malgrat això, el independentisme ha perdut el plebiscit que ells mateixos van impulsar i a dia d’avui encara no hi ha un govern independentista tot i la majoria d’escons, la qual cosa ens porta a un situació de paràlisi absoluta: sense govern i sense que el full de ruta hagi estat validat en el plebiscit.
El resultat del 27-S, per tant, és que ni el independentisme pot imposar res unilateralment ni Espanya pot aixafar el soufflé i menysprear les reivindicacions d’un sector molt ampli de la societat catalana. La periodista de la Cadena Ser creu que fins al 20-D tot quedarà congelat, ja que tot sembla indicar que a les generals a Catalunya les eleccions no tindran un caràcter plebiscitari sinó que tindrem altres temes al debat polític (socioeconòmics, regeneració democràtica, etc).

Tots dos ponents, però, van coincidir que sense un referèndum vinculant i acordat i una oferta de l’Estat, ni Catalunya ni Espanya sortirien d’aquest atzucac, i com molt ben diu el Dr. Botella, cap Estat pot tenir estabilitat política quan gairebé la meitat de la població d’un dels seus territoris vol marxar d’ell.

Video: 

Fotos:  

IMG-20151026-WA0010IMG-20151026-WA0009IMG-20151026-WA0005IMG-20151026-WA0006IMG-20151026-WA0007

Crònica de l’acte per LHDigital

 

0 Comentari

Deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada