15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal http://lhespaidebat.com 300 0 1
107 Vistes

Crònica d’El Far Informatiu sobre el debat electoral del 17 de setembre i fotos de l’acte

Us fem arribar la crònica que el Far Informatiu va preparar sobre el debat electoral del passat 17 de setembre a l’Auditori Barradas.

L’Auditori Barradas de l’Hospitalet va obrir ahir les seves portes als ciutadans per fer-los partíceps del primer debat de la temporada que organitza L’H ESPAI DE DEBAT, en aquesta ocasió conjuntament amb EL FAR, i que, com no podia ser d’una altra manera, es va centrar en la convocatòria electoral prevista el proper 27 de setembre, quan se celebren eleccions al Parlament de Catalunya. La convocatòria va ser tot un èxit tant de públic assistent, al qual es van sumar representants del teixit polític i social de la ciutat, com de participants en el debat, tenint en compte que es va aconseguir reunir a l’escenari representants de totes les llistes que concorren a les eleccions.

Així, van participar en el debat, moderat pel periodista Marc Vidal, Anna Simó, nº 13 per Barcelona de la candidatura Junts pel Sí; David Pérez, nº 7 pel PSC; Antonio Gallego, nº 3 pel PP; Anna Mª Pérez, nº11 de la llista per Barcelona de Catalunya Sí que es Pot; Anabel Clar, nº 18 d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC); Miguel Garcia, regidor de Ciutadans (C’s) a l’Ajuntament de l’Hospitalet i Àngel Camacho, nº 33 de la llista per Barcelona de la CUP.

El debat es va plantejar com un fòrum on els ciutadans poguessin escoltar, de primera mà, tant la valoració de la situación actual i de la legislatura que finalitza, com d’allò que els partits proposen i defensen de cara a aquesta convocatòria, de gran transcendència donada la situación social, económica i nacional en la qual es troba Catalunya.

Anna Simó (Junts pel Sí): “El 27S és el referèndum que no hem pogut fer”

Anna Simó, membre d’ERC i candidata de la llista independentista Junts pel Sí, va parlar de la legislatura que ara finalitza com “altament complicada” per haver estat marcada per una crisi econòmica “agreujada a Catalunya pel déficit fiscal”, una crisi institucional “que no té marxa enrere” i pel nou escenari polític arran la voluntat d’excercir el dret a decidir. La va definir, en definitiva, com “una legislatura de transició que no ha satisfet cap de les formacions al Parlament”.

Simó va recordar la paradoxa que Catalunya sigui el tercer territori a Espanya en creació de riquesa, mentre que al rànquing dels diners que reben els ciutadans dels pressupostos generals del Govern central figuri entre les posicions 10 i 13 de tot l’Estat. Simó va defensar l’acció del Govern de la Generalitat, tot dient que no només s’ha centrat, com van criticar la majoria de formacions, en el procés sobiranista, i va assegurar que en els darrers dos anys, el 72% del pressupost s’ha destinat a recursos socials.

La candidata de Junts pel Sí també va preguntar la resta de formacions d’on treuran els diners per portar a terme els programes amb els quals concorren a les eleccions: “Tots aquests programes es podrán tirar endavant només si guanya Junts pel Sí”, va dir, i va reconèixer el carácter plebiscitari de la convocatòria electoral: “El 27S és el referèndum que no hem pogut fer”, i va concloure que “el dret a decidir no pot ser un estatus pemanent, s’ha d’exercir”.

David Pérez (PSC): “És port fer alguna cosa més que separar-nos o quedar-nos com estem”

El candidat socialista, David Pérez, va iniciar la seva intervenció parlant d’una “legislatura perduda” i del “fracàs del govern de Mas, que ha traït i dividit les famílies”, tot destacant les retalladles en les partides pressupostàries dins l’ambit social per part de la Generalitat. “S’ha desmantellat el sistema sanitari públic i s’ha posat en safata al sistema privat”, va assegurar.

Pérez va fer referencia als efectes d’aquestes polítiques a la ciutat de l’Hospitalet, com el nou CAP de la Florida construït i buit, el CAP de Sant Josep pendent, dues escoles de primària en barracons, i la manca de suport econòmic a la Llei de Barris, les beques menjador, les escoles bressol municipals o l’Escola de Música.

Pérez va defensar el model federalista que proposa la seva formació, un “acord de convivencia” que implicaria una reforma constitucional i un nou pacte fiscal per a Catalunya, i va alertar de “les greus conseqüències” que suposaria el camí cap a la independencia per a Catalunya. Per Pérez, “es pot fer alguna cosa més que separar-nos o quedar-nos com estem. Es necessari construir una Catalunya amb una Espanya diferent, una Espanya federal amb un sistema de finançament més just per a Catalunya”.

Antonio Gallego (PP): “El procés sobiranista no es un bon negoci”

El candidat popular, Antonio Gallego, va fer referencia a una legislatura on “només s‘ha parlat d’independentisme, i no de les preocupacions de la gent, ni de la situación de fallida en què es troba la Generalitat”. Va fer al·lusió a informes sobre un possible “corralito” en cas que Catalunya s’independitzés, i d’un procés sobiranista que “està generant fractura social” i que “no és un bon negoci”, ja que “moltes empreses decideixen no apostar per Catalunya amb aquest clima polític”. Segon Gallego, “3.800 empreses han marxat des que governa Artur Mas”.

Gallego va recordar el prèstec de 49.000 milions d’euros per part del Govern central a la Generalitat al llarg de la legislatura, i sense el qual “no s’haguessin pogut pagar molts recursos als ciutadans”, i va criticar el “victimisme” del Govern de la Generalitat a l’hora de dir que tota la culpa la té el PP: “Amb 64.000 milions de deute de la Generalitat, alguna culpa tindran també vostès, no?”, va preguntar.

El candidat popular també va assegurar que quan es parla d’independència no es fa cap referencia a la llei, i va apel·lar a la Constitució per recordar que la sobirania nacional resideix en el conjunt del poble espanyol.

Anna Maria Pérez (Catalunya Sí que es Pot): “El dret a decidir és bàsic”

La candidata de Catalunya Sí que es Pot va carregar durant el debat contra el Govern de Mas a “una comunitat líder en desnonaments (30 diaris), i on han pujat més les tases universitàries i les llistes d’espera als hospitals”, i va fer referencia a la “legislatura de la vergonya”, en relació a la corrupcio política lligada als casos Palau o Pujol.

També va criticar ERC per donar suport  a un partit de dretes, CiU, en un país on “el 21% dels catalans es troben per sota del llindar de la pobresa”. Va destacar propostes novedoses de la llista de Catalunya Sí que es Pot com el codi ètic per als càrrecs públics i el rescat ciutadà, i va deixar clara la postura de la llista que representa a favor del dret a decidir. Aquest “ha de ser bàsic” i  basat en “un acord de totes les forces polítiques. Volem que es pregunti als catalans i que decideixin què volen fer, sense que s’imposi res”, va dir. Pérez veu “inviable” portar a terme el programa que proposa Junts pel Sï, pel fet de ser una candidatura anti natura formada per gent d’equerres i de dretes.

Anabel Clar (UDC): “Hem de seure amb el nou Govern que surti a Madrid i començar a dialogar”.

La candidata d’Unió va qualificar d’error la convocatòria electoral del 27S, “just ara que començava a reflotar l’economia”, i va assegurar que quan es tracta de governar un país, una ”candidatura pupurri” no és el més adient, en referencia a Junts pel Sí.

Segons Clar, a més de la feina i la família com a eixos programàtics de la seva formació, el tema de la nacionalitat és una altra de les qüestions principals: “Exigim una consulta per saber el futur del país”, ja que “no es pot tancar els ulls a la realitat que representa més d’un miló de persones sortint al carrer cada any manifestant-se per la independencia”. Des d’aquest punt de vista, la seva formació demana “seure amb el nou Govern que surti a Madrid i començár a dialogar”.

Miguel García (C’s): “Estem condemnats a entendre’ns”.

El regidor de l’Hospitalet va assegurar durant el debat i en referencia a l’actual legislatura que “s’han perdut quatre anys des que CiU s’ha obsessionat en vendre’ns el viatge a Itaca i en els quals s’ha oblidat de les persones”. Una legislatura que s’ha caracteritzat per “les retallades, el tancament de quiròfans, els casos de corrupció i el malbaratament dels diners públics per a infraestructures d’un estat imaginari”. García va defensar “polítiques per a les persones i que posin en valor allò que ens uneix. És una qüestió d’establir prioritats”, va dir.

El representant de Ciutadans va criticar les formacions que han almentat les polítiques impulsades per CiU, com ERC, UDC i fins i tot el PSC, una formació “que canvia el seu discurs en funció dels seus interessos electorals”. Segons García Ciutadans és “un partit nou amb vocació d’unitat” que advoca per “potenciar l’equilibri territorial sota el marc jurídic de la Constitució i sense transgredir les lleis”. “Estem condemnats a entendre’ns, perquè aquest país val la pena”, va dir.

Àngel Camacho (CUP): “Amb les retallades de CiU i ERC, es continua aplicant el mateix model de polítiques neoliberals”

El candidat de la CUP, va qualificar la legislatura com “extremadament llarga” i “amb oportunitats desaprofitades”, ja que “no s’ha pogut constituir cap estructura d’Estat”, i que “amb les retallades aplicades per CiU i ERC, se segueix aplicant el mateix model de polítiques neoliberals centrades en la privatització”. “Hem d’acabar amb aquesta polítiques i apostar pel sector públic”, va dir. En referencia al discurs del Govern de la Generalitat sobre el dèficit fiscal i els diners que s’en van i no tornen, Camacho va assegurar que “això no impedeix fer polítiques socials en comptes d’anar al sector privat”. Sobre Ciutadans va dir que “és un partir de dretes”, i els va acusar de “jugar a ser una formació nova”.

Fotos:

IMG-20150918-WA0003 IMG-20150918-WA0004 IMG-20150918-WA0002 IMG-20150918-WA0005 IMG-20150918-WA0001 IMG-20150918-WA0006 img_9508

0 Comentari

Deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada