15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 4000 1 0 horizontal http://lhespaidebat.com 300 0 1
138 Vistes

Josep Mª Vallès: “Cal lluitar contra les desigualtats per enfortir la democràcia”

El passat dia 24 de març va tenir lloc la darrera conferència del cicle “Època de canvis o canvi d’època? De les protestes a les propostes” amb la presència de Josep Mª Vallès, catedràtic emèrit de Cìencia Política per la UAB i ex Conseller de la Generalitat. L’acte, presentat per Joan Torres, col·laborador de l’entitat, enginyer i politòleg, es va iniciar amb la presentació del nostre convidat. Torres va destacar el perfil acadèmic del Dr. Vallès, la seva implicació política en la plataforma Ciutadans pel Canvi a finals dels 90 i principis dels 2000, i la seva vessant més divulgativa com assagista i articulista. Abans de presentar el ponent, però, el presentador de l’acte va llençar dos preguntes al convidat. La primera d’elles girava sobre la idea de si estem en un moment de canvi o en un moment lampedusià on alguns voldran canviar-ho tot per no canviar res; la segona versava sobre quin era el millor mecanisme polític, la democràcia participativa o la representativa.

El Dr. Vallès va agafar el guant i va iniciar la seva intervenció assegurant que ningú pot dir que tingui les receptes per sortir d’aquesta situació en la que ens trobem, ja que és un moment de grans interrogants i incerteses, i, al seu parer, sinó és amb la intel·ligència col·lectiva de tots nosaltres, no ens en sortirem. Cal un exercici de deliberació col·lectiu per tal de donar resposta a tot el que ens envolta. I una de les coses a les que s’ha de donar solució és a la crisis de la democràcia que estem vivint. Al 1975, dos politòlegs suecs i americans i un sociòleg japonès, van publicar un llibre anomenat la Crisis de la Democràcia en el que analitzaven críticament el funcionament de les principals democràcies occidentals. En aquest assaig els problemes que nosaltres ens comencem a trobar a dia d’avui, ja es van produir en un seguit de països fa unes dècades. Tanmateix, la Transició i la Constitució del 78, que van donar llum al sistema polític en el que ens movem a l’actualitat, han tingut uns grans resultats en el nostre país proveint-nos del primer període d’estabilitat i prosperitat en els darrers dos segles. Però com no podia ser d’un altre manera, aquest sistema comença a patir una sèrie de defectes que, tot i no ser específicament nostres, es traslladen amb força a la nostra realitat. Per al Dr. Vallès, aquests defectes es podrien resumir en quatre punts:

1. Manca d’institucions inclusives, eficients i funcionals. Per al ponent, la falta d’unes institucions legals, politiques i socials que funcionin bé i facin partícip a la gran majoria de la població, deteriora amb força el funcionament del sistema polític i de la pròpia política. A dia d’avui, els Parlaments, els partits polítics o els Tribunals de Justícia, no són institucions eficients i funcionals ja que es mouen en lògiques passades, de segles passats, al actuar d’una manera opaca, lenta o rutinària. Això empitjorà el funcionament polític i la seva inclusivitat social.

2. Interferències o falta de comunicació entre ciutadans i representants. A l’actualitat, manca aquest diàleg entre governats i governants, tot i haver viscut una revolució en el món de les comunicacions que facilitaria aquest intercanvi d’idees, opinions i demandes. Josep Mª Vallès afirma que sense una comunicació ràpida, veraç, transparent i raonable, és a dir, sense un diàleg profitós, la democràcia és debilita seriosament i pot entrar en espirals populistes o elititzant-se .

3. Poc compromís escassa corresponsabilitat política dels ciutadans en les decisions polítiques. Aquesta mancança desconnecta molta gent dels affaires polítics provocant disfuncionalitats en les institucions polítiques i socials. El ponent destaca que cal contribuir en política, de la maner que sigui i dedicant el temps que es pugui, corresponsabilitzar-se de les decisions que es prenen i participar d’aquesta preocupació col·lectiva que es la situació política, social i econòmica que ens envolta. Cal activar aquesta intel·ligència col·lectiva per tal de poder sortir de l’atzucac en el que ens trobem.

4. El dramàtic augment de les desigualtats socials i econòmiques arran de la crisis de 2008. Aquest alt grau de desigualtat social fa que la societat no funcioni correctament a nivell polític per manca de confiança social. Les desigualtats generen desconfiança tant per baix com per dalt, els primers lluiten per sobreviure i els altres se n’aprofiten per enriquir-se. Segons el ponent, Aristòtil ja deia a l’Antiguitat que els sistemes polítics funcionen millor quan la propietat està millor repartida, quan hi ha un equilibri en la riquesa privada. Tant és així, que l’experiència empírica ens demostra que els països amb majors índex de participació política i electoral, amb més compromís social, falta de corrupció i estabilitat democràtica són els nòrdics, gràcies a les seves altes quotes d’igualtat.

Per a Josep Mª Vallès, cal solucionar aquests quatre grans defectes de la nostra democràcia per tal de millora la nostra política, ja que en paraules de l’autor: la política és una eina per construir societat i si aquesta eina no funciona o es fa malbé, difícilment podrem crear una societat on, malgrat les diferències, hi hagi un alt nivell de convivència, respecte, diàleg i confiança, ja que això condueix a un discurs antipolític que pot ser força perillós.

Abans d’acabar l’acte, el catedràtic emèrit de la UAB va afegir que de tot el que s’havia exposat abans, la ciutadania comença a prendre consciència i a actuar en conseqüència. És per aquest motiu que el ponent concep aquesta època, aquest cicle que tot just encetem, com una època de canvi, que pot ser més ràpida o accelerada, o més lenta i pausada, però que de ben segur produiran grans canvis a nivell polític, social, econòmic i institucional.

 11121226_10153076200132702_1388775290_n11106287_10153076200217702_710702200_n11096885_10153076200082702_20768074_n11096885_10153076200082702_20768074_n11106428_10153076200007702_1191527227_n (1)

0 Comentari

Deixa una resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada