El passat dilluns 17 a les 19:30h va tenir lloc a Can Riera – Espai de Memòria el col·loqui titulat “EBOLA: un crit a les consciències dels països occidentals” dins del marc de les activitats del programa de L’H amb els Drets Humans, davant una setantena de persones. L’acte, va comptar amb la participació com a convidats de Rafael Vilasanjuán, ex director de MSF i responsable de desenvolupament internacional al IS Global; Marta Trayner, metgessa especialitzada en emergències sobre el terreny i cooperant de la Creu Roja a Sierra Leona; i David Noguera, metge de MSF especialitzat en infermetats tropicals i que ha estat fins fa un parell de setmanes a Libèria. Tots presentat per la periodista Patricia Morén,
La temàtica, de gran actualitat arran de l’epidèmia d’Ebola a diversos països d’Àfrica, va donar lloc a que els experts ens donessin al seva opinió. Tots ells coincideixen en que hi ha hagut una mala gestió del brot d’Ebola, tan a l’Àfrica com als països occidentals. Les retallades en cooperació al desenvolupament i ajut al tercer mon per part dels països mes rics, la falta d’assistència i de sistemes de salut integrals dels països africans on s’ha estes el brot i la manera en que les institucions globals com la OMS i l’ONU s’han desentès de la problemàtica en els seus inicis, han fet segons Rafael Vilasanjuna que aquest brot d’Ebola hagi estat més fort que els anteriors i s’hagi cobrat mes víctimes, arribant fins i tot als països occidentals.
Per els experts, el Dr. Noguera i la Dra. Trayner, la única manera de combatre l’Ebola de manera efectiva es fent-lo en el països d’origen, es a dir, anant a l’arrel del problema: la falta de recursos econòmics, humans i sanitaris que es dona en aquella regió del planeta. Sense aquests recursos, països com Sierra Leona i Libèria no podran fer front a la epidèmia, per molt que Metges Sense Fronteres o la Creu Roja intentin aturar la situació.
Vivim en un mon globalitzat, interdependent i hiperconectat. Vivim en un mon global. I aquesta característica fa que els problemes o riscos que es donen a qualsevol part del planeta puguin acabar esdevenint reptes globals. És per aquest motiu, segons el responsable de desenvolupament internacional del IS Global que calen instruments i mecanismes globals per tal de trobar les solucions mes adients en cada cas. Cal una reconsideració del rumb que pren la Comunitat Internacional. Després de parlar sobre el problema i les seves solucions a nivell de cooperació i de resposta de la comunitat internacional, els dos doctors van recordar i explicar l’experiència viscuda en els darrers mesos sobre el terreny combatent el brot d’Ebola. Una experiència caracteritzada per la precarietat i la falta de recursos, però també per la solidaritat, la cooperació i el compromís.
Abans d’acabar l’acte i del torn de preguntes per part dels assistents, tots tres ponents van coincidir en que acabarien vencent el brot de l’Ebola, però que després quedaria una feina més dura encara: combatre les conseqüències socials, sanitàries, econòmiques i politiques que la infermetat ha deixat.
Adjuntem la crònica sobre l’acte de LH Digital: CrònicaLHDigital