El passat dia 24 de març al Centre Cultural L’Harmonia, va tenir lloc l’últim acte del cicle de conferencies “Les politiques del PP: retrocés, contrareforma, involució?” que L’H ESPAI DE DEBAT ha ofert al llarg d’aquestes últimes setmanes. L’acte, que va omplir l’Harmonia amb més de 100 persones, va comptar amb la presència com a ponents del diputat d’ICV Joan Coscubiela, el periodista i exdiputat del PP Manuel Milián Mestre, i amb Milagros Pérez Oliva com a moderadora del debat.
L’acte es va iniciar amb la presentació dels dos ponents per part de la periodista de El Pais, que va destacar la formació laboralista del diputat de la Izquierda Plural, Joan Coscubiela, el seu compromís sindical i professional amb els treballadors, i la seva activitat a Twitter; i la veterania periodística i política d’en Manuel Milián Mestre. Un cop acabades les presentacions, Milagros Pérez Oliva va preguntar a tots dos ponents sobre el evident deteriorament que en els darrers temps estan patint la política i les institucions a Espanya.
Per a l’ex secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Coscubiela, la salut de la nostra política i institucions esta molt danyada per culpa de la utilització despòtica i autoritària de la majoria absoluta que el PP va aconseguir en les darreres generals. Aquesta majoria absoluta ha desnaturalitzat al poder legislatiu, que és l’òrgan que hauria de controlar al govern, on ja no es discuteixen lleis, donat que la majoria d’elles el Govern les aprova per decret abusant de la via d’urgència. A més, no només això, sinó que aquesta majoria absoluta intenta canviar les regles del joc a nivell electoral i judicial per tal de que la minoria no torni a ser majoria, negant així l’essència de la democràcia com a sistema de govern.
L’opinió de l ‘ex diputat del PP Manuel Milián Mestre no es va centrar tant en els aspectes jurídics del govern del PP, sinó per la pèrdua dels valors fundacionals del PP, ja que el partit del centredreta espanyol del que ell va ser fundador apostava pel diàleg, el consens i per tendir ponts, que és fonamental en política. És aquesta distorsió entre el tarannà fundacional dels populars i l’actual, de caire autoritari i poc donat al consens, el que deteriora la salut de la política i les institucions actuals. A més dels evidents casos de corrupció que flagel·len a la classe política espanyola.
Ara bé tenint les mateixes regles que a la Transició, com hem arribat a aquesta situació va inquirir la periodista de El Pais a tots dos ponents. El primer d’ells, Joan Coscubiela, va assegurar que dins d’un context de crisis social i política que afecta a totes les institucions, no només les de caràcter polític, la llei electoral, la politització de la justícia, la concentració de poder polític i econòmic en poques mans, i la deriva turnista del bipartidisme son els factors que han fet que el pacte polític i la manera de fer política de la Transició, s’hagi esgotat.
En la mateixa línea es pronuncia l’exdiputat del PP, que assegura que a certs sectors del Madrid polític, econòmic i financer, s’estan creant pactes i acords (una mena de Socorros Mutuos, en paraules del ponent) per tal d’evitar la desfeta, la caiguda, que moltes enquestes i estudis d’opinió donen al bipartidisme. Una caiguda que portarà a una italianització de la política i a una necessitat de pactes entre les múltiples forces politiques que sorgeixin, la qual cosa portaria a un repartiment del poder polític, i d’això els dos grans partits no volen ni sentir parlar, ja que han patrimonialtizat el poder a Espanya durant els últims 30 anys. A més, l’existència d’uns lobbys no regulats gràcies a les zones fosques creades per la llei electoral i la manca de transparència de les institucions, també fa mal a la democràcia espanyola.
Per tancar l’acte i abans de les preguntes del públic, Joan Coscubiela va llençar una pregunta als assistents on afirmava si aquesta crisis de legitimitat i funcionament de la política i de les institucions, és només culpa del poder, o si també la ciutadania te molt a veure en aquest sentit, ja que l’abstenció, la poca participació política i la desmobilització, són el caldo de cultiu per al deteriorament democràtic que estem patint.